Iohannis: Am încrederea că Franţa va susţine aderarea României la Schengen – LIVETEXT – Cele mai importante declaraţii de la vizita lui Macron în ţara noastră

Iohannis a declarat că are încrederea că Franţa va susţine România în vederea aderării ţării noastre la Shengen, la întâlnirea cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aflat în vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
Ion Dobreanu - mie, 15 iun. 2022, 11:37
Iohannis: Am încrederea că Franţa va susţine aderarea României la Schengen - LIVETEXT - Cele mai importante declaraţii de la vizita lui Macron în ţara noastră

„Am avut o discuţie cuprinzătoare cu preşedintele Macron despre perspectivele extinderii spaţiului Schengen şi am explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi rezilienţei regiunii şi la întărirea competitivităţii pieţei unice, în beneficiul cetăţenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţii Macron:

Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” şi a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile trebuie să se reia. Împreună cu preşedintele Zelensky am reafirmat că noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent. Geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus, nu dorim să îl nimicim – ceea ce s-a spus de către alţii, în alte ocazii. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul”, a afirmat preşedintele francez, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că Franţa a făcut demersuri pentru a împiedica războiul şi pentru a sancţiona Rusia, pe care a „desemnat-o încă din prima zi ca fiind responsabilă” de această „greşeală politică, morală şi istorică”.

„În faţa războiului hotărât de Rusia împotriva Ucrainei şi împotriva poporului ucrainean – poziţia Franţei şi a Europei este clară, încă din prima zi. Mai întâi să facem totul pentru a împiedica acest război – şi am acţionat în acest sens – după aceea să sancţionăm în mod clar şi unitar Rusia, pe care am desemnat-o încă din prima zi ca fiind responsabilă de acest război şi de această greşeală politică, morală şi istorică. Am ştiut, sub preşedinţia franceză, să menţinem unitatea europenilor şi să hotărâm rapid şi cu putere primul pachet de sancţiuni şi încă de la începutul conflictului am luat şase serii de sancţiuni succesive inedite, până la ultima, care sancţionează aproape în întregime aprovizionarea cu petrol rus”, a spus Macron.

Preşedintele francez a menţionat că ţara sa va continua să susţină Ucraina pentru a se apăra, dar şi din punct de vedere economic, financiar şi umanitar.

„În mod foarte clar vom continua să susţinem Ucraina, pentru a o ajuta să se apere, să se lupte, pentru a o ajuta pe plan economic şi financiar, pe plan umanitar. Şi vom continua să primim pe sol european, care este principalul spaţiu din lume care primeşte aceşti refugiaţi care fug de război”, a precizat Emmanuel Macron.

România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianţa dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” şi a avut convorbiri cu omologul său român.

„România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a spus preşedintele francez.

Declaraţii Iohannis:

Iohannis: România e hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea problemei legate de transportul cerealelor din Ucraina

România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea problemei legate de transportul cerealelor din Ucraina înspre pieţele internaţionale şi caută, de la nivel guvernamental, cele mai bune soluţii logistice în acest sens, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

„În ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina înspre pieţele internaţionale, este clar că ne confruntăm cu o provocare logistică de o amploare epică. România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea acestei chestiuni şi, pentru a găsi cele mai bune soluţii logistice, practice, deja premierul Ciucă a constituit un comitet interministerial şi se lucrează intens la găsirea unor soluţii. Trebuie să vedem prima dată unde ne aflăm. Aceste trasee logistice, această întreagă logistică de transport de capacitate mare în momentul acesta nu există. Noi suntem în situaţia să dezvoltăm, nu chiar de la zero, dar de la un nivel destul de redus la un nivel foarte înalt capacităţile de transport”, a afirmat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

El a adăugat că pentru atingerea obiectivului menţionat este nevoie de a fi puse în practică rapid anumite proiecte de infrastructură.

„De exemplu, să aducem o linie de gabarit mare până într-un port, probabil în zona Galaţi. Este nevoie de a înlesni procedurile pe Dunăre, transportul cu barje pe Dunăre şi aşa mai departe. Este nevoie de a creşte semnificativ capacitatea Portului Constanţa pentru a transborda cantităţi importante de cereale şi multe, multe alte lucruri”, a completat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că, în acest moment, deja România joacă un rol semnificativ în privinţa transporturilor de cereale din Ucraina.

„Am transportat sute de mii de tone de grâu din Ucraina spre Constanţa şi de acolo spre pieţele lumii, dar, evident, este nevoie de o creştere semnificativă a acestei capacităţi şi suntem, împreună cu partenerii, dispuşi şi interesaţi să dezvoltăm rapid aceste căi”, a mai spus Klaus Iohannis.

Statutul de candidat la UE trebuie acordat cât se poate de repede în cazul R. Moldova, Ucrainei şi Georgiei

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că statutul de candidat la Uniunea Europeană în cazul Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei trebuie acordat cât se poate de repede, adăugând că sunt şanse ca la finalul acestei luni discuţiile pe acest subiect să fie finalizate la nivelul Consiliului European.

Iohannis a răspuns astfel întrebat dacă la nivel european se întrevede un consens cu privire la candidaturile la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

„În ceea ce priveşte solicitarea de aderare a Ucrainei, Moldovei şi Georgiei, această chestiune a fost discutată în repetate rânduri şi este de aşteptat ca până la sfârşitul acestei luni să avem o decizie. Comisia lucrează pe această speţă, preşedinţia franceză este extrem de implicată. Şi după părerea mea sunt şanse să finalizăm discuţia la sfârşitul lui iunie în Consiliu”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

Iohannis a reiterat poziţia sa şi a României pe acest subiect.

„Eu nu pot să vorbesc decât în numele meu şi al României, am spus-o şi o voi repeta: după părerea mea, statutul de candidat trebuie acordat cât se poate de repede. Este o soluţie care ar fi corectă moral, o soluţie care ar fi corectă economic şi este o soluţie care ar fi corectă din punct de vedere securitar. Vom încerca – preşedintele Macron şi cu mine am discutat in extenso astăzi această speţă – vom încerca să găsim o soluţie care este fezabilă şi sustenabilă”, a declarat Klaus Iohannis.

Cooperarea dintre România şi Franţa pe linie de securitate a cunoscut în ultima perioadă o intensificare deosebită şi binevenită

Cooperarea dintre România şi Franţa pe linie de securitate a cunoscut în ultima perioadă o intensificare deosebită şi binevenită, pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a punctat că vizita omologului său francez, Emmanuel Macron, reprezintă o nouă dovadă a „relaţiei bilaterale excelente” dintre cele două state.

„Vizita dumneavoastră, domnule preşedinte, şi consultările substanţiale pe care tocmai le-am încheiat sunt o nouă dovadă a relaţiei bilaterale excelente de parteneriat strategic autentic dintre ţările noastre. Bine ai venit, dragă Emmanuel ! Inclusiv pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, cooperarea noastră pe linie de securitate a cunoscut în ultima perioadă o intensificare deosebită şi, pot să spun, foarte binevenită „, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Baza „Mihail Kogălniceanu”.

Iohannis a mulţumit încă o dată pentru prezenţa militarilor francezi în România şi pentru asumarea de către Franţa a calităţii de lider al grupului de luptă NATO din ţara noastră, a cărui operaţionalizare cât mai rapidă reprezintă o prioritate de prim rang.

„De altfel, un loc aparte al discuţiilor noastre l-a avut pregătirea Summit-ului NATO de la Madrid, care va adopta decizii esenţiale pentru viitorul Alianţei şi pentru securitatea noastră comună. Astfel, am discutat cu prioritate despre necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, mai ales, sigur, la Marea Neagră, despre noul concept strategic, despre susţinerea partenerilor Alianţei şi perspectivele aderării Suediei şi Finlandei”, a completat Iohannis.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza „Mihail Kogălniceanu”, de către şeful statului român, Klaus Iohannis.

Ceremonia primirii oficiale a cuprins intonarea celor două imnuri naţionale şi trecerea în revistă a Gărzii de onoare.

Din delegaţia României prezentă la baza militară fac parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, se vor întâlni cu militarii dislocaţi în Baza „Mihail Kogălniceanu”, iar la final vor susţine declaraţii comune de presă.

Preşedintele Republicii Franceze a ajuns în România marţi seara.

Din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chişinău, unde va fi primit de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...