Iohannis i-a primit la Cotroceni pe ambasadorii Egiptului, Pakistanului, Sudanului, Georgiei, Norvegiei, Nigeriei şi Portugaliei

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii Egiptului, Pakistanului, Sudanului, Georgiei, Norvegiei, Nigeriei şi Portugaliei, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare în România.
Economica.net - joi, 05 oct. 2017, 14:17
Iohannis i-a primit la Cotroceni pe ambasadorii Egiptului, Pakistanului, Sudanului, Georgiei, Norvegiei, Nigeriei şi Portugaliei

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Arabe Egipt, Salah El-Din A. El-Sadek Ahmed, preşedintele Iohannis a evocat recenta întrevedere de la New York, în marja Adunării Generale a ONU, cu omologul egiptean şi a exprimat interesul pentru continuarea dezvoltării cooperării româno-egiptene corespunzător relaţiei speciale de prietenie dintre cele două ţări stabilite în urmă cu 111 ani, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

‘Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat necesitatea intensificării dialogului politic şi a cooperării economice, Egiptul fiind unul dintre principalii parteneri ai României din lumea arabă’, se arată în comunicat.

În discuţiile cu ambasadorul Republicii Islamice Pakistan, Safdar Hayat, şeful statului a apreciat dinamizarea cooperării bilaterale în diverse domenii şi potenţialul de dezvoltare a relaţiei bilaterale.

În cadrul discuţiei, a fost evidenţiat şi interesul ambelor părţi pentru diversificarea cooperării economice, ambasadorul Pakistanului exprimând interesul ţării sale pentru aprofundarea cooperării în domenii precum educaţia, infrastructura, turismul şi altele. De asemenea, au fost discutate oportunităţile de cooperare în combaterea fenomenului terorist.

La întrevederea cu ambasadorul Republicii Sudan, Abdelhafiz Elawad Seed Ahmed Alfaki, a fost accentuată necesitatea intensificării cooperării economice, mai ales prin stimularea interesului mediului de afaceri din cele două ţări pentru piaţa economică corespondentă, ambasadorul sudanez subliniind interesul ţării sale pentru domenii precum agricultura, zootehnia, turismul.

Cu prilejul discuţiei cu ambasadorul Georgiei, Nikoloz Nikolozishvili, şeful statului a reconfirmat aprecierea pentru relaţiile politice excelente dintre cele două ţări, bazate pe o istorie comună bogată şi o interacţiune culturală de tradiţie. Discuţia a relevat importanţa materializării proiectelor de interconectare cu impact regional, prin valorificarea potenţialului de transport al Mării Negre şi Mării Caspice, respectiv al proiectelor energetice de interes pentru ambele părţi.

Ambasadorul georgian a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul României privind integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, respectiv pentru susţinerea aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale ţării sale. Şeful statului a subliniat necesitatea unor progrese în ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, precum şi a valorificării mai bune a oportunităţilor economice ale cooperării dintre România şi Georgia.

În cadrul întâlnirii cu ambasadorul Regatului Norvegiei, Lise Nicoline Kleven Grevstad, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat faptul că aniversarea, în acest an, a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-norvegiene constituie o oportunitate pentru intensificarea cooperării politice, economice şi sectoriale între cele două ţări.

‘Preşedintele României şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat ţării noastre de către Regatul Norvegiei, prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismului Financiar Norvegian’, se precizează în comunicat.

La rândul său, ambasadoarea norvegiană a subliniat caracterul excelent al relaţiei bilaterale, precum şi dorinţa unei cooperări apropiate în domeniul afacerilor europene, chiar dacă Norvegia nu este membru UE.

Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadorul Republicii Federale Nigeria, Jane Ada Ndem, au reliefat dorinţa comună pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniile politic, economic, cultural şi educaţional.

Ambasadoarea nigeriană a exprimat dorinţa ţării sale de a beneficia de asistenţa României în domeniul combaterii corupţiei, de a întări cooperarea în combaterea terorismului, respectiv în domeniul economic, mai ales în sectorul petrolier, IT şi infrastructură. De asemenea, Jane Ada Ndem a mulţumit pentru sprijinul României în domeniul educaţional, prin bursele acordate.

Preşedintele României şi-a exprimat, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Portugheze, Fernando Teles Fazendeiro, şi în contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice româno-portugheze în acest an, satisfacţia pentru cooperarea bilaterală tot mai dinamică, pe fondul unui dialog excelent cu autorităţile portugheze în domeniul politic şi militar.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis şi interesul părţii române pentru intensificarea cooperării economice. La această întrevedere au fost evidenţiate poziţiile comune ale celor două ţări în dosare de interes pe plan european, ambele state fiind susţinătoare ale unei politici de coeziune puternice.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatelor şi i-a asigurat de sprijinul deplin al autorităţilor române în activitatea pe care o vor desfăşura în România.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Romgaz a luat jumătate de miliard de euro din emisiunea de obligaţiuni prin Programul Euro Medium Term Notes
Burduja: Romgaz a luat jumătate de miliard de euro din emisiunea de obligaţiuni prin Programul Euro Medium Term Notes
Romgaz a înregistrat un succes istoric în cadrul emisiunii inaugurale de obligaţiuni, în valoare de 500 milioane de euro, realizată prin Programul Euro Medium Term Notes, informează Ministerul......
Criză Orientul Mijlociu – Hezbollahul libanez afirmă că va continua să combată „agresiunea” Israelului
Criză Orientul Mijlociu – Hezbollahul libanez afirmă că va continua să combată „agresiunea” Israelului
Hezbollahul libanez a afirmat luni, într-un comunicat emis la un an după atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie ...
Noua eră a gazelor lichefiate – GNL vor fi necesare timp de decenii pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu energie, spun importatorii
Noua eră a gazelor lichefiate – GNL vor fi necesare timp de decenii pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu ...
Gazele naturale lichefiate (GNL) vor fi necesare timp de decenii pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu energie, chiar ...
Chisăliţă (AEI): Există riscul foarte mare ca piaţa liberalizată a energiei să se transforme într-o piaţă a furnizorilor deştepţi
Chisăliţă (AEI): Există riscul foarte mare ca piaţa liberalizată a energiei să se transforme într-o piaţă a furnizorilor ...
Există riscul foarte mare ca piaţa liberalizată să se transforme într-o piaţă a furnizorilor deştepţi, care să ...