Iohannis: Îmi doresc ca în România să apară multe iniţiative de turism cultural, turism rural

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat duminică, într-un discurs la manifestările festivalului Săptămâna Haferland, că România "are nenumărate zone extraordinar de frumoase, dar care încă nu au fost revigorate, încă nu au fost descoperite sau redescoperite" şi că îşi doreşte să apară cât mai multe iniţiative de turism de tip cultural, rural precum cea a Fundaţiei Michael Schmidt care a dus la renaşterea satului săsesc Criţ.
Economica.net - Dum, 13 aug. 2017, 10:42
Iohannis: Îmi doresc ca în România să apară multe iniţiative de turism cultural, turism rural

El a spus că deşi nu este gazdă, doreşte să le ureze bun venit celor prezenţi precizând că pentru el nu este prima dată când vine la Criţ.

„Nu sunt gazdă, dar cred că pot să vă spun bun venit fiindcă pentru mine nu este prima dată când vin aici la Criţ şi recunosc că motivaţia pentru care am venit acum este aceeaşi ca şi dăţile trecute”, a spus preşedintele Iohannis.

De asemenea, el a dorit să mulţumească omului de afaceri Michael Schmidt pentru iniţiativa pe care a avut-o de înfiinţare a fundaţiei care îi poartă numele. „Avem aici o iniţiativă privată a domnului Michael Schmidt şi a fundaţiei pe care a înfiinţat-o care are scop simplu, dar pe care îl găsesc extraordinar, să revigoreze o comunitate şi o regiune tradiţională”, a spus şeful statului.

Preşedintele a spus că în urmă cu câteva zile a fost la Sibiu la Întâlnirea saşilor transilvăneni şi a precizat că a spus atunci că de multe ori în satele săseşti locuitorii se mulţumesc cu prezentarea mai mult sau mai puţin cu succes a patrimoniului.

„Acum puţine zile am participat la Sibiu, şi ştiu că ne-am întâlnit cu mulţi dintre dumneavoastră la Întâlnirea saşilor. Am spus atunci că, din păcate, în multe comunităţi sau multe localităţi care au avut comunităţi săseşti puternice, frecvenţa acestor comunităţi de multe ori se reduce la prezentarea mai mult sau mai puţin cu succes a patrimoniului. Ceea ce evident lipseşte acolo este esenţa, viaţa, vigoarea, tradiţia trăită. Iată că aceste lucruri aici reapar şi îi felicit pe toţi cei care s-au străduit ca aceste lucruri să se întâmple. Această iniţiativă, iniţiativă privată, este absolut lăudabilă şi nu numai că doresc succes acestei iniţiative şi doresc întregii regiuni, care are oameni foarte frumoşi, zone foarte frumoase, tradiţii frumoase să fie revigorate şi să atragă turişti care poate şi înainte ar fi venit, dar îmi doresc foarte mult ca această iniţiativă să fie văzută şi de alţii, să fie văzută, şi dacă se poate, încercată şi în altă parte”, a argumentat Iohannis.

La finalul discursului, preşedintele i-a felicitat pe organizatori şi a spus că le doreşte succes cu această manifestare „care în esenţă promovează ceva foarte gustos şi anume mâncarea tradiţională săsească”.

„Dar îmi doresc ca în România să apară multe alte astfel de iniţiative de tip turism cultural, turism rural şi atunci vor avea mult mai mulţi ocazia să vadă ce frumos este în România”.

Duminică este Ziua satului Criţ care se sărbătoreşte în fiecare an în cadrul Săptâmânii Haferland, celelalte localităţi participante la festival în perioada 9-14 august fiind Archita, Roadeş, Homorod, Viscri, Buneşti, Saschiz, Meşendorf, Rupea şi Cloaşterf. Organizatorii au anunţat că se aşteaptă ca această manifestare să aducă peste 5.000 de turişti în zonă

Având ca slogan „Tradiţii săseşti în bucate de poveste!”, ediţia din 2017 a Săptămânii Haferland îşi propune să deschidă apetitul turiştilor pentru mâncarea tradiţională săsească, dar şi pentru reţete locale.

Ziua principală a festivalului este 13 august, respectiv ziua satului Criţ, al cărei program include muzică de orgă, brunch săsesc după vechi reţete şi preparate redescoperite, activităţi pentru copii, muzică de fanfară şi dansuri, recital de pian şi prezentare audiovizuală – „Pe urmele copilului genial din Ardeal, Carl Filtsch”, piesa de teatru „Oglindă… a timpului”, precum şi o combinaţie de stiluri cu Acker Quartet.

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Ţara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru, se arată în comunicat.

Primele patru ediţii ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns mii de participanţi şi s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi din Germania.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Michael Schmidt, împreună cu Fundaţia Tabaluga, susţinute de Fundaţia Adept şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi asociaţii ale saşilor din Transilvania.

Începând din acest an, organizatorii acordă o atenţie specială copiilor din comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea prin înfiinţarea unui program de sprijin educaţional care este menit să prevină abandonul şcolar şi să susţină performanţa pe termen lung.

Potrivit sursei citate, organizatorii evenimentului au ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum şi dezvoltarea de proiecte educaţionale pentru promovarea limbii germane în România.

Te-ar mai putea interesa și
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul pentru alegerile prezidenţiale, pentru ca acestea să poată fi......
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...