„Există o temere generalizată în Uniunea Europeană că, în situaţia în care avem criză energetică, avem inflaţie, există riscul să pierdem din competitivitate. Asta şi în contextul în care Statele Unite ale Americii au acel act de reducere a inflaţiei, care este un instrument foarte puternic, şi noi trebuie să găsim căi să nu rămânem în urmă. Asta înseamnă folosirea tuturor instrumentelor într-un mod eficace şi eficient şi despre asta vom discuta. Eu, personal, voi solicita o flexibilizare în două zone. O dată: o flexibilizare în zona ajutorului de stat – dacă vrem să atragem investiţii relevante, investiţii de înaltă tehnologie, este clar că trebuie să folosim, într-o oarecare măsură, şi ajutorul de stat pentru a face locaţia economică România interesantă şi importantă. O a doua chestiune unde voi solicita flexibilizare – şi asta va fi o discuţie mai complicată şi probabil va mai dura un pic – este în zona fondurilor europene. Noi am aprobat fondurile europene înainte de criză, înainte de război. Am aprobat PNRR înainte de criza energetică, înainte de inflaţie. Deci, ne aflăm în cu totul alte condiţii decât atunci când am aprobat acele fonduri şi, după părerea mea, este nevoie de o flexibilizare ca să putem folosi aceşti bani acolo unde este nevoie şi decizia, de asemenea, trebuie să fie mult mai rapidă”, a spus şeful statului.
El a fost întrebat dacă se referă şi la PNRR şi la fondurilor europene de coeziune.
„Au fost decise la vremea respectivă anumite fonduri pentru anumite sectoare şi Guvernul trebuie să aibă libertatea să reanalizeze, în condiţiile în care tot mediul economic s-a schimbat, şi să vadă dacă anumite chestiuni trebuie rediscutate. Nu vreau să pun sub semnul întrebării toate fondurile de coeziune şi tot PNRR, asta ar fi eronat, dar sunt puncte care cu siguranţă vor trebui clarificate şi rediscutate şi aştept deschidere din partea Comisiei (Europene – n.r.) pentru această discuţie atunci când Guvernul o va cere, nu eu discut cu Comisia sectorial ce anume fonduri se pun dintr-o parte în alta, dar ştiu că există preocupări şi i-aţi văzut pe miniştri la televizor şi în alte circumstanţe solicitând posibilitatea de a realoca anumite fonduri. Acestea trebuie analizate, premierul trebuie să ia o decizie: care se duce la Comisie şi care nu. Dar dacă se ia o decizie, să se ceară o rediscutare, o reflexibilizare, e legitimă aşteptarea să existe deschidere la Comisie”, a răspuns preşedintele Iohannis.
Pe ordinea de zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European se află ultimele evoluţii privind războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, competitivitatea pe termen scurt şi lung a economiei Uniunii Europene şi tema migraţiei.