Iohannis, la Gala Asociaţiei Municipiilor: Se încearcă schimbarea Codului Fiscal fără discuţii cu dumneavoastră

Administraţia publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de frecventa schimbare a guvernanţilor, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni seară, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România. Iohannis le-a mai spus primarilor că în aceste zile se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie discutate în detaliu cu autorităţile locale şi că speră ca ei săi îi convingă pe guvernanţi că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 06 nov. 2017, 19:12
Iohannis, la Gala Asociaţiei Municipiilor: Se încearcă schimbarea Codului Fiscal fără discuţii cu dumneavoastră

Iohannis a spus că, din experienţa sa de primar al Sibiului, dar şi în calitate de preşedinte, are convingerea că administraţia publică poate să devină mai eficientă şi mai performantă prin dialog, cooperare şi lucru în echipă, atât cu cetăţenii, cât şi cu celelalte instituţii, actori economici şi organizaţii ale societăţii civile, scrie News.ro.

Preşedintela a arătat că schimbările reale nu se întâmplă de la sine, ci numai după ce sunt rezolvate o serie de probleme din administraţia publică centrală şi locală, probleme care nu sunt de ieri sau de azi, unele trenând de decenii.

„Vă spun, cât de poate de direct, că administraţia publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaştem, cam frecventa schimbare a guvernanţilor. Dintre urgenţe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre priorităţile momentului. Acest proces, a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut şi menţionat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialităţii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăşi unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reuşiţi să convingeţi guvernanţii că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine”, le-a spus preşedintele reprezentanţilor administraţiei locale prezenţi la Gala Asociaţiei Municipiilor din România.

Şeful statului a mai spus că este o realitate tristă, nu doar cazul menţionat, ci şi în alte domenii cheie, o consecinţă a faptului că în România lipseşte deseori viziunea unitară pe termen lung şi că acum, după zece ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, ar trebui să fie cu toţii conştienţi că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială, aceasta fiind singura soluţie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi singura prin care se poate asigura armonizarea economică şi socială între acestea.

În acelaşi timp, devenită aproape o preocupare cotidiană pentru toată lumea, infrastructura de transport rămâne de multe ori restanţă care performează doar „pe hârtie”, în studii de fezabilitate sau în hărţi frumos colorate şi, de aceea, trebuie făcute serioase eforturi în această direcţie, a mai spus Iohannis.

„Cred că a venit momentul în care nu trebuie să mai căutăm responsabili pentru eşecul multor proiecte din ţara noastră. Este timpul potrivit să ne asumăm proiecte pe care să le putem finaliza şi care să aducă schimbări reale. Şi tocmai pentru că este nevoie de un alt mod de a administra pe termen lung comunităţile noastre, am demarat anul trecut „Proiectul de ţară”, un plan care să ne ghideze şi să ne facă mai responsabili, dar şi mai eficienţi. Am convingerea că un astfel de demers va furniza liniile directoare pe care România trebuie să le urmeze în următoarele decenii. Cred cu tărie în esenţa acestui proiect, şi anume atingerea unui consens naţional în jurul unor obiective care să ne unească. Cu toţii ne dorim o ţară puternică şi demnă, o Românie europeană, modernă şi prosperă”, a adăugat preşedintele Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri foarte dificile
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri ...
Negociatorul-şef al Parlamentului European, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, a anunţat sâmbătă că, după zeci de ore de negocieri, a obţinut acordul interinstituţional cu privire la bugetul......
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul ...
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând şi la Apele Române, sunt ferm convins că ceea s-a întâmplat nu o să se mai întâmple (Video)
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Galaţi, după ce a vizitat zonele inundate din localitatea Pechea, că ...
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii iunie 2024, de 942.889, dintre care 98,34% (927.275 de ...