Iohannis, la reuniunea Consiliului European: UE se află într-o situaţie dificilă din cauza pandemiei de COVID-19

26 03. 2021
klaus-iohannis-6_43439000

Cu privire la mecanismul de distribuţie a vaccinurilor în Uniune, preşedintele Iohannis s-a pronunţat pentru menţinerea principiului pro-rata în vigoare pentru distribuirea vaccinurilor la nivelul statelor membre UE, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele României a exprimat sprijinul pentru propunerea recentă a Comisiei Europene cu privire la autorizarea exportului de vaccinuri, făcând apel însă la prudenţă în utilizarea acestui mecanism, astfel încât să nu fie afectat comerţul liber.
Referitor la propunerea făcută de Comisia Europeană privind înfiinţarea unui certificat digital, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea ca acesta să nu creeze discriminări între cetăţenii UE. Preşedintele României a subliniat că aceste certificate ar trebui utilizate numai în scopuri medicale şi fără să afecteze libertatea de mişcare în interiorul Uniunii”, arată sursa citată.

În contextul eforturilor Uniunii privind crearea şi operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de distribuire a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terţe, şeful statului român s-a pronunţat pentru susţinerea statelor din Parteneriatul Estic în gestionarea crizei sanitare. Iohannis a subliniat că România a donat Republicii Moldova 21.600 de doze, urmând ca alte peste 50.000 de doze să fie donate zilele viitoare.

Potrivit comunicatului, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au discutat despre situaţia actuală şi evoluţiile relevante privind pandemia de COVID-19, despre Piaţa Internă, cu accent pe politica industrială şi domeniul digital. Şefii de stat şi de guvern au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la situaţia din Mediterana de Est şi relaţiile Uniunii cu Turcia.

Totodată, la reuniune, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avut o intervenţie în care s-a referit la perspectivele relaţiei UE – SUA.

În marja Consiliului European, liderii UE au participat la Summitul Euro în format extins, privind rolul internaţional al monedei euro, cu accent pe importanţa politicilor economice solide pentru sporirea rezilienţei zonei Euro.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, liderii au avut un schimb de opinii referitor la chestiuni legate de situaţia curentă din statele membre, coordonarea la nivelul UE în context COVID-19, consolidarea răspunsului global al UE la pandemie, implementarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor cu statele terţe.

În declaraţia adoptată în cadrul reuniunii, liderii europeni au subliniat importanţa accelerării producţiei, livrării şi distribuţiei de vaccinuri, aspect esenţial pentru depăşirea crizei, accentuându-se faptul că eforturile în acest scop trebuie intensificate. Liderii au reiterat importanţa asigurării în continuare a culoarelor verzi privind transportul de bunuri şi servicii pe piaţa unică şi au agreat pregătirea unei abordări comune în ceea ce priveşte ridicarea treptată a restricţiilor atunci când situaţia epidemiologică va permite o relaxare a măsurilor actuale.

De asemenea, s-a pus accent pe continuarea consolidării răspunsului global al UE la pandemie, prin înfiinţarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor care să permită accesul universal la acestea, precizează sursa amintită.

Cu privire la Piaţa Internă, liderii au avut un schimb de opinii referitor la modalităţile prin care se poate asigura deplina funcţionalitate a acesteia. În declaraţia pe care au adoptat-o, liderii europeni au subliniat importanţa unei pieţe unice puternice, rezistente şi pe deplin funcţionale.

De asemenea, liderii UE fac apel la o mai bună utilizare a potenţialului datelor şi tehnologiilor digitale, crearea de spaţii comune de date, accesul la interoperabilitatea datelor, inteligenţa artificială, cu respectarea drepturilor fundamentale şi a protecţiei datelor.

Cu referire la situaţia din Mediterana de Est şi Turcia, în declaraţia liderilor se subliniază interesul strategic al UE privind un mediu sigur şi stabil în regiunea Mediteranei de Est şi în dezvoltarea unor relaţii de cooperare reciproc avantajoase cu Turcia. Este salutată evoluţia pozitivă din ultima perioadă privind situaţia din Mediterana de Est şi reluarea dialogului între Grecia şi Turcia, precum şi angajamentul reînnoit privind soluţionarea problemei cipriote sub auspiciile ONU. În condiţiile menţinerii sustenabilităţii acestor evoluţii, este reafirmat interesul UE de a se angaja într-o cooperare progresivă, de o manieră proporţională şi reversibilă cu Turcia în domeniile de interes comun, arată comunicatul menţionat.

Totodată, este reiterat apelul adresat Turciei de a se abţine de la acţiuni unilaterale provocatoare de încălcare a dreptului internaţional, precum şi determinarea UE de a adopta măsuri restrictive şi a face apel la instrumentele de care dispune în situaţia în care se constată astfel de acţiuni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la Summitul Euro în format extins, liderii europeni au adoptat o declaraţie în care se subliniază importanţa consolidării rolului internaţional al Euro. Se subliniază, totodată, importanţa asigurării unei redresări inclusive şi sustenabile şi a unei rezilienţe economice sporite, ca precondiţii pentru întărirea rolului global al Euro.