„Nu cred că este cazul să facem paşi doar noi singuri, dar implicarea constă într-o colaborare tot mai bună cu partea ucraineană, o colaborare şi o corelare tot mai strânsă cu partenerii americani şi europeni. Constă într-o vizită oficială de-a mea pe care o voi face pe 17 martie în Ucraina, constă în faptul că SRI sprijină securitatea informatică şi dezvoltarea unui concept de securitate informatică în Ucraina ş.a.m.d. Sunt foarte multe aspecte în care ne implicăm nu doar declarativ, cu toate că şi partea declarativă are o valoare destul de mare. (…) În afară de aceste declaraţii, noi suntem implicaţi în acţiuni foarte concrete fiindcă noi vrem să sprijinim Ucraina, este în interesul nostru, este vecinul nostru”, a explicat Iohannis, la Digi 24, implicarea României în soluţionarea conflictului din Ucraina.
El a spus că nimeni nu poate da un răspuns dacă acordul de la Minsk va rezista. Şeful statului a afirmat că nu crede că acest conflict din Ucraina va ajunge la graniţele României, apreciind însă că în acest caz s-a ajuns prea departe prin implicarea militară.
Preşedintele Iohannis a susţinut că livrările de armament în Ucraina nu sunt o soluţie în acest moment. „După părerea noastră, această opţiune trebuie lăsată pentru mult mai încolo. Livrările de armament niciodată nu au pacificat zone conflictuale. Livrările de armament duc întotdeauna la o amplificare a conflictului. Nu credem că acum aceasta este o soluţie, dar evident trebuie să ne lăsăm cu toţii un spaţiu de manevră dacă situaţia se schimbă în mult mai rău, atunci este posibil ca împreună cu partenerii să se reevalueze această chestiune”, a declarat şeful statului.
El a subliniat că etnicii români din Ucraina reprezintă o preocupare predilectă, iar această temă va fi discutată cu ocazia vizitei pe care o va efectua în ţara vecină.