România devine hub umanitar pentru Ucraina. Iohannis: Lucrăm la operaţionalizarea cât mai rapidă a hubului pentru colectarea şi transportul donaţiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre intensificarea sprijinului către Ucraina, punctând că se lucrează pentru operaţionalizarea cât mai rapidă pe teritoriul României a unui hub umanitar care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în Ucraina.
AGERPRES - joi, 03 mart. 2022, 11:58
România devine hub umanitar pentru Ucraina. Iohannis: Lucrăm la operaţionalizarea cât mai rapidă a hubului pentru colectarea şi transportul donaţiilor

„Am discutat despre (…) intensificarea sprijinului mai ales umanitar către Ucraina. Vreau să-i mulţumesc preşedintei Comisiei Europene pentru susţinerea acordată pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unei facilităţi logistice, un aşa-numit hub umanitar, un centru care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar în Ucraina. Lucrăm pentru operaţionalizarea cât rapidă a acestui centru”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene a menţionat că, împreună cu statul român, a fost instituit pentru cetăţenii ucraineni un centru de ajutor umanitar, care va ajuta la direcţionarea sprijinului primit din toate statele europene.

Preşedintele CE: Centrul umanitar din România – rol foarte important; e nevoie de o coordonare foarte strictă

Centrul umanitar care este operaţionalizat pe teritoriul României pentru sprijinirea Ucrainei va juca un rol foarte important, fiind un demers pe termen mediu, a afirmat, joi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„România oferă ajutorul umanitar pentru Ucraina cu ajutorul acestui centru umanitar. Pentru noi este important să avem posibilitatea să strângem toate resursele aici, cât mai aproape de Ucraina. Aceste resurse provin din toate statele membre, iar din hub ele vor fi direcţionate cât se poate de rapid către regiunile care au nevoie din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen, la Palatul Cotroceni, unde a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a adăugat că acest centru va juca un rol foarte important, menţionând că, în cazul unor crize, precum cea din Ucraina, este nevoie de coordonare foarte strictă.

„Cu sprijinul Naţiunilor Unite, al Statelor Unite şi al altor entităţi, cum ar fi organizaţiile nonguvernamentale, acest centru umanitar va juca un rol foarte important. În cazul unor crize, precum aceasta, este nevoie de coordonare foarte strictă. Este un demers pe termen mediu şi, cu toate experienţa noastră în materie de gestionare a crizelor, ne bucurăm de tot sprijinul României, de sprijinul, de flexibilitatea şi de pragmatismul dumneavoastră. Aţi fost pregătiţi să demaraţi aceste lucrări imediat şi mă bucur că au evoluat atât de bine”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Preşedintele Comisiei Europene: România – un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.

„România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume. Când a început războiul, România a ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii. România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat”, a spus Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a mulţumit românilor pentru că i-au primit pe refugiaţi „cu braţele deschise”.

„Domnule preşedinte, sunt aici pentru a vă mulţumi şi să îi felicit din toată inima pe românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului, i-au primit cu braţele deschise. Sunt momente de unitate, de solidaritate cu Ucraina şi cu victimele acestui război atroce. Astfel, dumneavoastră le oferiţi o rază de lumină. Sute de mii de persoane fug din calea armelor lui Putin, îşi lasă familiile sau averea strânsă în urmă, uneori pleacă împreună cu copiii pentru a găsi un loc mai sigur în Uniunea Europeană. Cel puţin un milion de locuitori din Ucraina au plecat în ultimele zile, iar România a oferit adăpost şi alimente pentru 55.000 de persoane”, a afirmat şefa CE.

„Este un ajutor uriaş pe care dumneavoastră ni-l furnizaţi. Într-adevăr, un număr foarte mare de refugiaţi din Ucraina îşi caută un loc sigur în România, iar noi, toate statele membre, suntem alături de ei, dumneavoastră, România, în primul rând, cu toate eforturile pe care le depuneţi. Ne vom aminti permanent hotărârea şi curajul populaţiei din Ucraina care constituie pentru noi toţi inspiraţie. De asemenea, nu vom uita de solidaritatea poporului român în aceste momente esenţiale”, a transmis von der Leyen.

Ea a anunţat sancţiuni „foarte dure” împotriva conducerii ruse. „Pe lângă sprijinul nostru constant pentru Ucraina, vom institui sancţiuni foarte dure împotriva conducerii ruse, astfel încât să putem reduce capacitatea de a-şi ataca vecinii. De aceea, am instituit sancţiuni fără precedent care vor fi aplicate, inclusiv de partenerii şi de aliaţii noştri din întreaga lume. Am introdus deja sancţiuni cu impact asupra economiei ruseşti, care zădărnicesc inclusiv eforturile de război ale lui Putin. În cazul în care situaţia se înrăutăţeşte, noi suntem pregătiţi să facem faţă. În acelaşi timp, ne pregătim în caz de represalii, în special încercăm să ne diversificăm sursele de energie, aşa cum am discutat cu domnul preşedinte, sporim cantităţile de energie din gaze naturale pentru a asigura încălzirea în sezonul rece şi încercăm să facem apel la cele mai inteligente şi cele mai ecologice soluţii pentru a deveni independenţi faţă de sursele de energie din Rusia, faţă de cărbunele, petrolul şi gazele naturale din Rusia. În acest sens, hotărârea noastră e mai solidă ca oricând”, a evidenţiat preşedintele Comisiei Europene.

„Uniunea Europeană în ansamblu este alături de oamenii care fug din calea acestui război. În primul rând, vrem să ne asigurăm că le oferim protecţie rapidă şi eficientă. De aceea, ieri, Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism temporar de protecţie care ne permite să oferim poporului ucrainean care fuge din calea războiului protecţie, oferindu-le cetăţenilor drepturi de reşedinţă, locuinţe, ceea ce este nu doar un gest de compasiune în vremuri de război, ci este datoria noastră morală, ca europeni. În plus, am emis ghiduri pentru a simplifica formalităţile la frontieră şi pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului să găsească adăpost mai rapid. În al doilea rând, oferim sprijin umanitar pentru a face faţă consecinţelor războiului, atât în ţară, cât şi în statele învecinate. 500 milioane de euro au fost alocate din bugetul Uniunii Europene pentru a face faţă consecinţelor devastatoare ale acestui război atroce”, a spus Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Bucureşti, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...