‘Cooperarea dintre noi dovedeşte cât de important este să ai un bun avocat în acest parcurs. Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare’, a spus Iohannis în discursul susţinut miercuri la Universitatea de Stat din Moldova, transmis Agerpres de Administraţia Prezidenţială.
Astfel, şeful statului a reiterat sprijinul României pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, spunând că aceasta este o prioritate naţională pentru noi.
‘Pentru noi, drumul dumneavoastră către Europa unită reprezintă o prioritate naţională. Avem, în acest moment, ca proiect politic asumat unanim – Preşedinţie, Guvern, Parlament – ideea de sprijin european pentru Chişinău. Subliniez angajamentul meu ferm în calitate de preşedinte al României de a susţine aceste demersuri, în baza prerogativelor funcţiei pe care o deţin’, a afirmat preşedintele.
În context, Iohannis a arătat că este nevoie ca Guvernul de la Chişinău, ‘oricare ar fi acesta’, să îşi asume ‘construcţia unui viitor durabil’.
‘Dar construcţia unui viitor durabil nu poate fi însuşită doar de către cetăţenii Republicii Moldova, ci trebuie asumată cu hotărâre de Guvernul de la Chişinău, oricare ar fi acesta. Una dintre marile provocări ale anilor următori este să duceţi la îndeplinire reformele democratice începute în ţara dumneavoastră. Nu există altă cale spre prosperitate şi securitate decât a continua acest efort susţinut. Din nou, solidaritatea românească se va manifesta prin împărtăşirea experienţei pe care România a dobândit-o’, a mai spus şeful statului în discursul său.
Iohannis a subliniat existenţa tensiunilor în regiune, arătând că este de datoria României să contribuie la ‘garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova’.
‘Trăim vremuri tulburi, chiar la graniţele noastre, o perspectivă care complică şi mai mult strădaniile Republicii Moldova. Cred că, în actualul context regional marcat de instabilitate, este de datoria României să contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Pentru noi, sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezumă doar la cel instituţional. Este vorba despre o adâncire a cooperării pe toate planurile, a relaţiilor economice, a dialogului cultural şi politic nu doar la nivel de stat, ci şi între comunităţile locale. De asemenea, trebuie să sprijinim proiectele care conduc la creşterea independenţei energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat să devină independent până la capăt’, a adăugat preşedintele.
Acesta a precizat că Republica Moldova trebuie să se adapteze la modelul european de societate, ‘în care statul asigură oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii, în care legea este aceeaşi pentru toţi şi libertatea de expresie este, evident, garantată’.