Iohannis: Nu cred că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA
În privinţa deciziei Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, preşedintele a spus că nu este pentru prima dată când CCR constată că a existat un conflict.
El ţinut să precizeze că nu crede că trebuie luate „decizii administrative” în urma deciziei CCR.
„Trebuie luată ca atare decizia, studiată motivarea şi aplicată în continuare”, a adăugat preşedintele.
Klaus Iohannis a afirmat că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.
Şeful statului a mai declarat că nu crede că cineva va solicita revocarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA.
Preşedintele a spus că e bine să se facă din când în când evaluări, dar că nu crede că va solicita „cel care din punct de vedere al legii poate să o facă” revocarea lui Lazăr şi Kovesi.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o miercuri, iar discuţia a fost „foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, cu procurorul general, Augustin Lazăr, discuţiile având loc la câteva zile după ce Toader a spus că va discuta atât cu procurorul general, cât şi cu procurorul-şef al DNA despre ancheta privind OUG 13 şi decizia Curţii Constituţionale, care a constatat că s-a încălcat legea în acest caz.
Ministrul Justiţiei a declarat duminică, la Antena 3, că va avea în zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.
Tudorel Toader a afirmat şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.
Luni, ministrul Justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.
Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit legii privind organizarea judiciară.