Iohannis participă joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles
Şeful statului a anunţat joi, la Palatul Cotroceni, că principalele subiecte sunt legate de ocuparea forţei de muncă, creştere economică şi competitivitate, migraţie, aspecte instituţionale şi relaţii externe ale UE.
‘La discuţiile care vor avea loc în cadrul reuniunii de astăzi, accentul va fi pus pe găsirea acelor soluţii care să asigure o creştere economică sustenabilă la nivelul Uniunii, care să ducă la creşterea nivelului de trai pentru toţi cetăţenii europeni. Politica comercială, securitatea externă şi apărarea, migraţia, relaţiile externe ale Uniunii, cu accent astăzi pe evoluţiile din Balcanii de Vest, sunt alte teme care se află pe agenda Consiliului European’, a spus Iohannis.
El a precizat că la finalul reuniunii va susţine o declaraţie de presă.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia la Bruxelles că România sprijină menţinerea şi dezvoltarea unei industrii europene puternice, precum şi asigurarea unui mediu concurenţial loial şi a unei protecţii adecvate pentru producătorii europeni.
În ceea ce priveşte politica comercială, şeful statului va saluta, şi în cadrul reuniunii de la Bruxelles, aprobarea recentă de către Parlamentul European a Acordului Cuprinzător Economic şi Comercial UE-Canada (CETA).
‘Importanţa acestui acord pentru ţara noastră este extrem de mare, pentru că este direct legat de eliminarea vizelor pentru toţi cetăţenii români, conform angajamentului asumat de autorităţile canadiene’, se arată în comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine ideea unei cooperări avansate în domeniul securităţii externe şi apărării, considerând că există un potenţial important pentru consolidarea apărării la nivel european şi că acest lucru trebuie făcut prin asigurarea complementarităţii cu acţiunile NATO.
Referitor la migraţie, şeful statului va exprima sprijinul pentru măsurile decise la Summitul european din Malta şi va reitera nevoia unei abordări echilibrate, precum şi ideea ca Uniunea să continue acţiunile menite să găsească soluţii de durată la cauzele profunde ale migraţiei.
Iohannis va reafirma şi sprijinul pentru politica de extindere a Uniunii, argumentând că aceasta are un ‘efect pozitiv din punct de vedere politic, social şi instituţional’.