„Este o evoluţie foarte proastă şi cu siguranţă va produce multă îngrijorare în special la angajaţii mai tineri, la românii care contribuie la Pilonul II, care este administrat privat. Oamenii îşi pun speranţele în această administrare privată, fiindcă au o alternativă la pensia de stat sau o suplimentare. Faptul că acum PSD recunoaşte că vrea să transforme Pilonul II de pensii este o veste proastă, foarte proastă. Aş putea să spun că este începutul sfârşitului pentru Pilonul II, fiindcă vor găsi noi şi noi metode de a convinge oamenii să nu contribuie la Pilonul II, ci să treacă la Pilonul I”, a declarat preşedintele.
Şeful statului a mai spus că transformarea Pilonului II în pilon opţional este o decizie extrem de importantă, iar românii ar fi trebuit să ştie înainte de alegeri că PSD are această intenţie.
„Am văzut în vecinătatea noastră acest demers, deci nu este nicio noutate şi ştim cum se termină. Este, pe de altă parte, politic vorbind, ciudată această evoluţie, pentru că transformarea Pilonului II în pilon opţional este o decizie extrem de importantă politic vorbind şi ar fi trebuit să ştie românii înainte de alegeri că PSD are această intenţie. Or, în mult citatul program de guvernare PSD nu se găseşte această opţiune”, a mai arătat şeful statului.
Preşedintele a mai afirmat că PSD trebuie să vină cu clarificări şi cu o argumentaţie clară de ce vrea să transforme Pilonul II în ceva opţional.
„Nu este suficient ca pesediştii să declare că vor să tranforme Pilonul II de pensii, este nevoie de clarificări şi de o argumentaţie clară de ce vor să transforme Pilonul II în ceva opţional. Există multe speculaţii în piaţă şi nu vreau să le reiau, cred că este obligaţia PSD să vină cu clarificări în acest sens. Trebuie făcută o analiză mult mai profundă, nu doar profitabilitatea trebuie discutată, ci trebuie văzut întregul sistem sau revăzut, ceea ce cu siguranţă se poate. Ceea ce mă îngrijorează şi îi îngrijorează pe români este că PSD vine cu astfel de decizii fără o analiză, fără o motivaţie, fără o argumentaţie”, a adăugat Iohannis.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi seară la România TV că Pilonul II de pensii va fi opţional.
„Noi ne-am hotărât ce vrem să facem. Şi este ceea ce am comunicat de anul trecut, şi anume să fie opţional acest Pilon II. Fără doar şi poate este bătută în cuie varianta aceasta. Între timp, am aflat cu stupefacţie că sunt şi eu la Pilonul II de pensii cotizant, în condiţiile în care eu am fost absolut convinsă că fiind la limita de vârstă atunci mi s-a luat în considerare o cerere pe care o depusesem la Camera Deputaţilor, unde lucram la vremea respectivă. Nu s-a luat în considerare, dar timp de 10 ani nu am primit nicio informare vizavi de valoarea unităţilor de fond pe care le aveam la firma respectivă. Dar am fost absolut convinsă că timp de 10 ani, neprimind niciun fel de plic acasă, în condiţiile în care legea spune foarte clar că anual eşti obligat să-i spui asiguratului care este valoarea şi numărul unităţilor de fond, neprimind nimic, am fost absolut convinsă că nu sunt. Eu vreau să optez. Vreau să am această posibilitate şi cred că oricine ar trebui să aibă acest drept”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a spus că în cursul verii va fi făcută o prezentare clară a Pilonului II de pensii, pentru informarea cetăţenilor.
„Nu-l naţionalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au aşteptări. Şi că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va adăuga şi această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuţia la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri pe care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înţeleagă”, a spus ministrul.