Iohannis: Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că are majoritate

Economica.net
14 12. 2016
klaus_iohannis_71506400

„Am convenit cu toate formaţiune care s-au prezentat că ne vom revedea la o nouă rundă, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune”, a anunţat Klaus Iohannis, la finalul primei runde de consultări.

Întrebat despre varianta lansată de PNL, ca partidele de dreapta să formeze o alianţă şi să propună un premier, preşedintele a spus că „aritmetic este posibil”. „Dacă este posibil şi politic, vom vedea”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a fost întrebat şi dacă nu ar trebui, totuşi, ca PSD să fie partidul care dă premierul, având în vedere numărul mare de voturi obţinute, Iohannis spunând că şeful Executivului trebuie să vină de la o formaţiune sau o coaliţie „care îl convinge că va putea avea o majoritate în Parlament”.

Klaus Iohannis a comentat şi varianta ca Dacian Cioloş să continue mandatul la Palatul Victoria, spunând că în acest moment nu poate oferi „un răspuns public”.

„Înainte de a avea consultări cu toate partidele, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. După ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, voi aştepta să vină toată lumea şi să spună dacă chiar vor premier, voi fi în situaţia să judec lucrurile şi să iau o decizie”, a explicat Iohannis.

El a adăugat că în consultările de miercuri niciun partid nu a venit cu o propunere de premier. Întrebat despre afirmaţia lui Traian Băsescu, potrivit căreia el ar fi cel mai bun prim-ministru, Iohannis a spus că este posibil „dacă găseşte o coaliţie care să-l sprijine”.

Iohannis a mai spus că, deşi Constituţia îi dă „dreptul” să numească o persoană diferită de cea propusă de partide, el vrea să facă o nominalizarae bazată pe negociere.

„Eu o să rămân în zona negocierii şi voi desemna o persoană care este discutată, negociată cu o coaliţie care va putea să aibă o majoritate în Parlament”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, consultări cu PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor. PSD şi ALDE au refuzat invitaţia, pe motiv că orice negociere trebuie să aibă loc după formarea noului Parlament.