‘În cadrul reuniunii, probabil în a doua zi, vom aborda şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relaţia cu Federaţia Rusă. Cu privire la acest subiect, voi susţine importanţa menţinerii unităţii Uniunii pe baza principiilor comune agreate. (…) Acestea se referă la implementarea completă a înţelegerilor de la Minsk, consolidarea relaţiilor cu partenerii estici şi alţi vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilienţei Uniunii, în particular, în contextul securităţii energetice, a ameninţărilor hibride şi ale comunicării strategice, necesitatea unei angajări selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politică externă, şi voinţa de a sprijini mai mult societatea civilă din Rusia de a se angaja şi investi în contacte, schimburi de vederi şi politici circumscrise contactelor interumane’, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
El a arătat că relaţia cu Federaţia Rusă va fi discutată şi din perspectiva situaţiei din Siria, context în care Iohannis a anunţat că va susţine necesitatea unei implicări responsabile pentru găsirea unor soluţii durabile la această criză.
‘După părerea noastră, este nevoie de încetarea de urgenţă a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep şi, în general, de încetarea imediată a ostilităţilor din Siria şi crearea condiţiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodată, reluarea procesului politic de negociere, care în niciun caz nu poate fi înlocuit de o soluţie militară’, a subliniat Iohannis.
Şeful statului a afirmat că la reuniunea Consiliului European, care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles, se va discuta şi despre gestionarea migraţiei, respectiv stadiul implementării Parteneriatelor de mobilitate încheiate între UE şi state terţe, precum Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Etiopia.
‘Eu voi arăta, în cadrul reuniunii, că România sprijină valorificarea potenţialului acestor Parteneriate de mobilitate. Noi credem că ele au beneficii directe pentru o mai bună gestionare a fenomenului migraţiei şi, în acelaşi timp, îmbunătăţesc perspectiva economică a acestor state. Eu cred că este vital să îmbunătăţim considerabil modul de alocare a asistenţei pentru dezvoltare pentru astfel de ţări. Putem să ajutăm ţările partenere să-şi gestioneze migraţia mai eficient şi, de asemenea, să le stimulăm să coopereze mai bine în privinţa readmisiei migranţilor, o chestiune foarte sensibilă, care este rezolvată doar în relativ puţine cazuri’, a arătat preşedintele Iohannis.