„Am avut o discuție foarte tehnică pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat: echipamentele medicale și rețelele de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, într-o perioadă de mare presiune pe sistemul medical. Specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile ATI din spitalele publice, secții suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. A fost prezentat o analiză a defecțiunilor care pot apărea. Pentru a avea o imagine mai corectă asupra situației la zi, am cerut ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și de mentenanță”, a precizat Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă.
El a adăugat că România traversează „o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidenţă toate deficienţele structurale neglijate ani şi ani de zile”.
„Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi şi reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat şi care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă şi deplin angajată în slujba binelui românilor”, a transmis Iohannis.
De asemenea, Klaus Iohannis a explicat că este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale şi a reţelelor electrice din spitale, iar pentru acest lucru va fi pregătit un program de finanţare din fonduri europene.
El a subliniat, totodată, că se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare pentru a permite o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti.
„Au fost identificate deja câteva soluţii concrete care vor fi preluate de autorităţi şi puse în aplicare. În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice. Aici am găsit împreună soluţia pregătirii unui program de finanţare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă şi la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România. În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare care să permită o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti. Un rol important îl are resursa umană şi când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificaţi şi implicaţi mai mult în partea de funcţionare spitalicească. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat din nou miercuri o şedinţă la Palatul Cotroceni pentru evaluarea şi prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. La întrunire au participat premierul, ministrul Sănătăţii, şeful DSU şi mai mulţi specialişti. Încă de marţi, şeful statului a anunţat tema şedinţei, discuţiile fiind axate pe echipamentele necesare în spitale şi reţelele electrice aferente, ca urmare a incendiului produs la sfârşitul săptămânii trecute la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu moartea a 10 pacienţi şi cu rănirea gravă a unui medica care a încercat să-i salveze.