‘România a reuşit în ultimii ani să ajungă la stabilitatea macroeconomică necesară pentru a creşte interesul investitorilor străini. Avem argumente dintre cele mai puternice să spunem că România trece printr-o perioadă bună din punct de vedere economic’, a afirmat şeful statului, care a invocat ca argumente creşterea economică de peste 4% din primul trimestru din 2015, precum şi ‘previziunile economice extrem de promiţătoare pentru anii următori’.
‘Investiţiile străine în România au început să crească în prima parte a acestui an. Prin urmare, vedem că mediul de afaceri din România începe să întrunească aşteptările investitorilor străini cu tot mai mult succes’, a declarat Iohannis în interviul apărut miercuri pe site-ul The European Times.
El a subliniat de asemenea că România oferă şi alte beneficii pentru investitori, ‘în afara stabilităţii macroeconomice şi a nivelului relativ scăzut de impozitare’. ‘Avem o forţă de muncă extrem de pregătită şi un potenţial remarcabil în privinţa resurselor naturale. Fiind o economie în dezvoltare, numeroase sectoare economice locale le oferă investitorilor oportunităţi de afaceri: de la energie la infrastructură şi de la agricultură la turism. Există peste tot oportunităţi de investiţii şi de afaceri’, a precizat preşedintele Iohannis, care a oferit ca exemplu domeniul energetic, care ‘poate şi trebuie să devină un vector constant al competitivităţii noastre economice’. ‘Prin investiţii consistente şi într-un mediu competitiv, România are potenţialul de a deveni un important jucător regional’, a adăugat el.
Iohannis a afirmat totodată că exporturile României au crescut în ultimii ani, ‘în special pe piaţa din Uniunea Europeană, spre care se îndreaptă aproape trei sferturi dintre exporturile româneşti’. ‘Acest lucru reprezintă un indice de apreciere în privinţa produselor româneşti pe piaţa europeană’, a spus şeful statului.
Preşedintele a atras în acelaşi timp atenţia că România mai are încă de rezolvat câteva deficienţe ‘economice şi instituţionale’. ‘Mă refer la existenţa dificultăţilor în plata taxelor, la evaziunea fiscală, precum şi la corupţie, care, dacă nu este combătută, poate – în mod subtil, dar eficient – să submineze dezvoltarea economică’, a declarat el.
‘Să nu uităm că realizările companiilor şi investitorilor depind în mod direct de calitatea regulilor care le guvernează activitatea. Asigurarea transparenţei şi a stabilităţii, precum şi a predictibilităţii fiscale şi legislative, continuă să fie unul dintre obiectivele noastre principale’, a mai spus Klaus Iohannis.