Iohannis: România este deschisă la majorarea contribuţiilor naţionale pentru viitorul buget al UE

Economica.net
23 02. 2018
european_union_map_flag_100310373_primary_idge__12183000

‘Suntem deschişi la această chestiune. Este clar că dacă vrem să rezolvăm mai multe programe europene şi ţinând cont şi de Brexit, unde sigur vom pierde ceva bani la buget, este clar că se poate doar prin restructurare, dar fără a neglija domeniile clasice şi importante, de exemplu coeziunea trebuie să rămână la fel de bine finanţată şi la fel de importantă ca şi până acum, dar dacă vrem mai mult trebuie să plătim un pic mai mult. Discuţia este în momentul de faţă dacă vrem sau nu vrem de principiu să ajungem de la 1% din PIB pentru aceste finanţări la ceva de ordinul 1,1 şi încă ceva. Vorbim de o creştere mică’, a spus şeful statului înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

El a arătat că la reuniunea Consiliului European se va discuta despre alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor şi modul în care va fi gestionat la nivel european rezultatul alegerilor.

‘România s-a arătat deschisă pentru toate aceste discuţii. Noi suntem de părere că soluţia candidat de vârf sau Spitzenkandidaten nu este o variantă rea deloc, însă suntem de aceeaşi părere cu mulţi alţii că această metodă de a prezenta candidatul nu poate să ducă la un automatism în cadrul Consiliului, fiindcă Consiliul, conform tratatului, are atributul de a hotărî asupra unei propuneri pentru preşedintele Comisiei Europene’, a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că la reuniunea Consiliului se va discuta şi despre bugetul pentru perioada de după 2020.

‘Este nevoie de o minimă armonizare între poziţiile statelor membre, armonizare la modul, de exemplu, dacă vrem să alocăm mai mulţi bani pentru următorul buget sau mai puţini sau rămânem tot pe criteriul de 1% din PIB. Deja se conturează că deja multă lume este de părere că s-ar impune o uşoară, dar totuşi o creştere a alocării pentru acest buget după 2020, fiindcă avem priorităţi care se cer finanţate. Aici vorbim despre gestionarea migraţiei, gestionarea frontierelor externe, cercetare, dar şi despre teme care sunt extrem de importante, de exemplu cum putem să încurajăm studenţii să aibă acces la o educaţie de tip european, este vorba în primul rând de Erasmus’, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a salutat iniţiativa privind discuţia pe bugetul UE înainte de proiecţia mai detaliată a Comisiei Europene.