Iohannis: România îşi propune un nou model de dezvoltare economică, axat pe inovaţie şi competitivitate
Şeful statului a participat, alături de preşedintele german, Joachim Gauck, la o întâlnire cu reprezentanţi ai unor companii române şi germane.
‘Prin prezenţa mea la evenimentul de astăzi, alături de preşedintele Joachim Gauck, doresc să reiterez angajamentul nostru ferm, pe termen lung, pentru extinderea cooperării economice în numeroase domenii, precum comerţul, industria şi educaţia, programe care să genereze noi oportunităţi economice pentru România şi Germania şi, mai ales, noi investiţii germane în economia românească’, a spus Iohannis.
Potrivit acestuia, Germania este ‘unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog strategic, dar şi un exemplu de succes în privinţa modelului de dezvoltare’.
‘În ultimii 10 ani, relaţiile noastre comerciale s-au dublat. De exemplu, anul 2015 a fost unul de referinţă, deoarece am înregistrat valori maxime atât în ceea ce priveşte totalul schimburilor comerciale, care a ajuns la peste 23 de miliarde euro, cât şi în privinţa exporturilor româneşti pe piaţa germană, care s-au ridicat la circa 11 miliarde euro’, a spus preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis a adăugat că, în prezent, investiţiile germane în România au depăşit 7,5 miliarde euro, ‘ceea ce plasează Germania pe locul trei în topul investitorilor străini în ţara noastră’.
‘Suntem convinşi că economia României a ajuns la un nivel de consolidare şi performanţă care să atragă investiţii de anvergură din partea companiilor germane’, a adăugat preşedintele.
Potrivit şefului statului, ‘România îşi propune un nou model de dezvoltare economică, unul axat pe inovaţie şi competitivitate, care să performeze prin valoare adăugată ridicată şi productivitate, aspecte la care Germania excelează’.
Preşedintele a spus că, în România, prognoza creşterii economice este ‘de peste 4%, în condiţii de stabilitate financiară şi cu perspective foarte favorabile pentru piaţa de capital’.
‘Competitivitatea economică depinde de calitatea mediului de afaceri în care întreprinzătorii îşi desfăşoară activitatea. În acest sens, trebuie să îmbunătăţim calitatea instituţională a mediului de afaceri, prin eliminarea practicilor nedorite şi inutile, prin creşterea transparenţei, dar mai ales prin reducerea corupţiei, care este cel mai mare inamic al unei dezvoltări economice sănătoase’, a mai spus Iohannis.
De asemenea, Klaus Iohannis a arătat că sistemul educaţional trebuie adaptat la nevoile reale ale economiei, pentru a crea puntea necesară dintre şcoală şi piaţa muncii. ‘Peste 25% din studenţii absolvenţi din România se orientează către studii tehnice, iar alţi 25% către sectorul de afaceri şi cel economic. În acest context, salutăm implementarea, la Braşov, prin colaborarea companiilor germane cu autorităţile române, a unui proiect pilot pentru învăţământul dual’, a afirmat acesta.
Astfel, a adăugat el, Guvernul a prezentat o propunere legislativă pentru îmbunătăţirea cadrului legal aferent învăţământului profesional, inclusiv prin preluarea modelului german al ‘pregătirii duale’.
El a apreciat că recenta criză economică ‘a lăsat semne nu tocmai uşoare pentru economia europeană, dar, în acelaşi timp, a deschis noi oportunităţi şi noi imperative pentru reforme’.
Aceste oportunităţi au menirea, potrivit preşedintelui, ‘să consolideze proiectul european, în cel mai autentic spirit al său, de liberă circulaţie, competitivitate, domnia legii şi respect pentru valorile democratice’.