‘Începând cu anul 2017, ţara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilităţile aferente, aşa cum, de altfel, ne-am angajat la Summitul NATO de la Varşovia din 2016. Acest grup de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict’, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a arătat că decizia privind participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia a fost aprobată vineri, după consultarea membrilor CSAT.
Şeful statului a precizat că Parlamentul a fost informat cu privire la această chestiune.
Iohannis: CSAT a aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles, a anunţat marţi preşedintele Klaus Iohannis.
‘Am aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles care se va desfăşura în această primăvară, probabil la sfârşitul lunii mai. (…) Aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei trans-atlantice, o relaţie bazată pe unitatea şi solidaritatea între aliaţi. Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul Summitului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre’, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT.
El a arătat că reuniunea de la Bruxelles va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea Summitului din 2018.