Iohannis: România trece prin al patrulea val al pandemiei. Școala va începe pe 13 septembrie
„Ne aflăm în valul patru al pandemiei de COVID- 19 şi am ţinut să discut cu cei doi miniştri, pe de o parte despre gradul de pregătire a sistemului medical, iar pe de altă parte despre începerea noului an şcolar. Este cert, amploarea efectelor acestui val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare a populaţiei României”, a afirmat Klaus Iohannis, după şedinţa de lucru privind începerea noului an şcolar, cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi ministrul Educaţiei, Sorin-Mihai Cîmpeanu.
Şeful statului a menţionat că România „este într-o situaţie bună în ceea ce priveşte capacitatea de a asigura vaccinarea pentru toţi cei care îşi doresc să se vaccineze”.
„Experienţa vaccinării este la fel în ţara noastră ca în orice ţară civilizată şi acest fapt reprezintă un exemplu de normalitate. Virusul cu care ne confruntăm este departe de a fi ţinut sub control, cu atât mai mult cu cât răspândirea lui este la nivel global şi foarte multe ţări sunt în imposibilitatea de a-şi putea vaccina cetăţenii. Aceste condiţii explică şi apariţia noilor tulpini şi doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave şi al deceselor”, a afirmat Iohannis.
Școlile se deschid pe 13 septembrie
Şcolile se vor deschide pe 13 septembrie cu prezenţa fizică a tuturor preşcolarilor şi elevilor, cu respectarea strictă a normelor de protecţie: mască, distanţare, aerisirea sălilor de curs, dacă incidenţa din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări cu coronavirus la mia de locuitori, a anunţat Iohannis.
„Pentru a asigura o educaţie de calitate pentru cât mai mulţi dintre elevi, deşi criza sanitară nu s-a încheiat încă, este motivul pentru care şcolile se vor deschide pe 13 septembrie şi vor funcţiona cu prezenţa fizică a tuturor preşcolarilor şi elevilor, bineînţeles, cu respectarea strictă a normelor de protecţie: mască, distanţare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidenţa din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori vom avea toţi copiii în sălile de clasă, dacă se depăşeşte acest prag, şcolile trec în online în respectiva localitate”, a spus Iohannis.
„Rămâne o prioritate zero obiectivul de a asigura o educaţie de calitate pentru cât mai mulţi dintre elevi, deşi criza sanitară nu s-a încheiat încă. Este motivul pentru care şcolile se vor deschide pe 13 septembrie şi vor funcţiona cu prezenţa fizică a tuturor preşcolarilor şi elevilor, bineînţeles cu respectarea strictă a normelor de protecţie: mască, distanţare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidenţa din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toţi copiii în sălile de clasă. Dacă se depăşeşte acest prag, şcolile trec în online în respectiva localitate”, a precizat şeful statului.
„Accesul limitat la educaţie are efecte negative semnificative în primul rând pentru generaţiile tinere, private de o dezvoltare normală atât în planul formării de competenţe, cât şi în cel al interacţiunii umane. Se poate ajunge chiar să aibă consecinţe dramatice pe termen mediu şi lung pentru viitorul nostru, al tuturor. Din experienţa primului an de pandemie a reieşit fără echivoc că învăţământul online nu poate suplini integral forma clasică de învăţământ, cu prezenţă fizică. Cel mult, poate funcţiona ca soluţie temporară, provizorie, atunci când situaţia epidemiologică este deosebit de gravă”, a mai spus preşedintele.
Apel la profesori și părinți să se vaccineze
Președintele a lansat un apel la adresa părinţilor şi a cadrelor didactice să se vaccineze. El a precizat că, în acest fel, părinţii şi cadrele didactice vor arăta că le pasă de şcoală şi de viitorul copiilor.
„Faţă de anul trecut, avem însă la dispoziţie un instrument esenţial, care ne poate oferi garanţia că grădiniţele, şcolile şi universităţile vor funcţiona normal. Vaccinarea anti-COVID este singura soluţie eficientă pentru a creşte siguranţa elevilor, studenţilor şi a cadrelor didactice, pentru a ne asigura că revin în sălile de clasă într-un număr cât mai mare şi pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Fac un apel către părinţi, către personalul din învăţământ, să arătăm că ne pasă cu adevărat de şcoală şi de viitorul copiilor şi să ne vaccinăm! În acest fel ne protejăm atât pe noi înşine, cât şi pe cei mici, care nu au încă vârsta necesară pentru a se putea imuniza”, a arătat preşedintele, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Iohannis le-a solicitat Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale să colaboreze pentru a pune în practică „rapid şi prioritar” toate măsurile posibile care să garanteze siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice. Iohannis a adăugat că nu se referă strict la măsurile care să prevină infectarea cu SARS-CoV2, ci la toate celelalte probleme care „apar periodic” în multe şcoli din ţară.
„Începerea în condiţii bune a anului şcolar depinde, în mare măsură, de mobilizarea autorităţilor locale, de modul în care acestea colaborează între ele şi cu autorităţile centrale pentru a rezolva problemele specifice fiecărei unităţi de învăţământ”, a conchis preşedintele.
Şeful statului a declarat că este deosebit de important ca procesul educaţional să se desfăşoare cât mai mult timp cu prezenţa fizică, adăugând că experienţa primului an de pandemie a relevat că învăţământul on-line nu poate suplini forma clasică de învăţământ, decât ca soluţie provizorie.