Iohannis: România va aloca 300.000 de euro în următorii trei ani pentru programul alimentar privind refugiaţii
‘Este evident că dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migraţiei trebuie să mergem la cauzele acestui fenomen, adică în zonele de criză, de exemplu, dar nu singura, zona Siria, şi trebuie să încercăm să intervenim acolo pentru a termina conflictul şi pentru a reinstaura pacea în zonă. Acest lucru este destul de dificil, UE singură cu certitudine nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la acest lucru’, a spus şeful statului după reuniunea Consiliului European Extraordinar.
El a subliniat că trebuie acordată atenţie zonelor sigure din jurul zonei de criză, dând exemplul ţărilor precum Iordania, Liban, Turcia.
‘Orice sprijin dat acestor ţări dă un rezultat mult mai consistent şi mai rapid, decât un sprijin acordat refugiaţilor care au ajuns deja până în Europa. În acest context a fost reluată rugămintea din partea Înaltului reprezentant şi preşedinţiei Consiliului de a veni cu un ajutor substanţial pentru programul alimentar mondial care se ocupă de refugiaţii care se află în aceste tabere care înconjoară zonele de conflict. România a decis să aloce 300.000 de euro pentru următorii trei ani. Această sumă reprezintă un multiplu al sumei care a fost alocată până acum de România pentru acest scop’, a afirmat preşedintele Iohannis.
Şeful statului a subliniat că frontiera externă a UE trebuie întărită, arătând că va fi nevoie şi de acţiuni coordonate ale UE nu numai ale statelor membre.
‘Este nevoie să combatem acele reţele care se ocupă cu refugiaţii ce vor să treacă dintr-o ţară în alta’, a adăugat Iohannis.
În ceea ce priveşte centrele în care pot sta refugiaţii, el a propus ca acestea să devină centre europene motivând că problema imigranţilor nu este una naţională, ci una europeană. Iohannis a arătat că această propunere a fost foarte bine primită de mai mulţi participanţi la această reuniune.
De asemenea, el a indicat că a solicitat un concept integrat pentru a putea aborda întregul mecanism referitor la refugiaţi de la sursă până la ţara unde ajung aceştia.