Iohannis: România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la lucrările celui de-al 12-lea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM), cu tema "Parteneri globali pentru provocări globale", context în care a afirmat că România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita în primul semestru al anului 2019.
Economica.net - vin, 19 oct. 2018, 15:09
Iohannis: România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului român a susţinut o alocuţiune în cadrul primei sesiuni de lucru a Summitului „Building the future together: Promoting inclusive growth and sustainable connectivity”.

„În alocuţiunea sa, preşedintele României a salutat activitatea ASEM, care, de-a lungul existenţei sale de peste două decenii, s-a consolidat într-un proces multidimensional de dialog intra-regional şi de cooperare. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita în primul semestru al anului 2019”, se arată în comunicat.

În acest context, preşedintele României a evocat că setul de Concluzii ale Consiliului „Connecting Europe and Asia – Building blocks for an EU strategy”, adoptate la 18 octombrie, reprezintă baza potrivită pentru un cadru politic optim de dezvoltare a conectivităţii între Europa şi Asia, evidenţiind, totodată, că dezvoltarea acestei politici demonstrează faptul că promovarea conectivităţii este parte integrantă a politicilor de extindere şi de vecinătate ale Uniunii Europene.

„Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a relevat că această nouă abordare strategică este aplicată în premieră de către Uniunea Europeană în relaţia cu statele partenere din Asia, cu obiectivul de a construi conectivităţi durabile şi sustenabile cu statele partenere asiatice”, conform comunicatului.

Totodată, şeful statului român a apreciat că, pentru ţara noastră, căile navigabile pe Dunăre şi la Marea Neagră reprezintă coridoare de transport esenţiale, încurajând includerea lor în reţelele de transport intra-regionale mai ample şi în reţelele Europa-Asia.

„De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evocat caracterul multidimensional al proceselor de conectivitate, acestea fiind întregite de educaţie şi de contactele inter-umane de pe cele două continente, relevând că România acordă o importanţă deosebită acestei dimensiuni. În acest sens, preşedintele României a evidenţiat că ţara noastră va găzdui, în luna mai a anului viitor, sub egida „Connecting education: inclusion, mobility and excellence in support of the Sustainable Development Goals”, o serie de reuniuni circumscrise cadrului de cooperare ASEM – Reuniunea miniştrilor educaţiei ASEM, Forumul studenţilor şi Conferinţa rectorilor Fundaţiei Asia-Europa (ASEF)”, potrivit comunicatului.

Summitul a reunit cei 53 de parteneri ASEM într-un moment de creştere a interacţiunilor şi inter-conectivităţilor dintre Europa şi Asia.

Cu această ocazie, a fost adoptat un document comun intitulat „Parteneri globali pentru provocări globale”, în care liderii ASEM au abordat oportunităţile şi provocările cu care se confruntă Europa şi Asia într-o lume în schimbare accelerată, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...