Iohannis: S-ar impune o amânare semnificativă a măsurilor fiscale
‘Am văzut cu toţii că în afară de iniţiatori toată lumea este împotriva acestor modificări. Cred că trebuie să dea de gândit oricui care doreşte să facă modificări atât de ample şi vede că nu vrea nimeni să meargă pe aceeaşi linie. Cred că minim, minimorum s-ar impune o amânare semnificativă, un studiu foarte bine fundamentat şi atunci lucrurile se pot discuta în linişte. După părerea mea, este total, dar total inoportun să se ţintească ca şi dată de implementare 1 ianuarie 2018’, a afirmat Iohannis, după ce a participat la Ateneu la Gala Asociaţiei Municipiilor din România.
El a reiterat că modificările reprezintă o ‘ţopăială’ fiscal-bugetară a Guvernului.
‘Cred că vă amintiţi că acum puţine zile, săptămâna trecută, mi-am arătat întregul scepticism faţă de anunţatele modificări în legislaţia fiscală. Am numit acest comportament al PSD în materie o ţopăială fiscal-bugetară şi tot ce am văzut la televizor şi tot ce am auzit şi astăzi îmi confirmă că evaluarea mea a fost cât se poate de exactă. Aş fi preferat să văd astăzi un Guvern hotărât să facă evaluări serioase, să avem simulări făcute de adevăraţi specialişti, să vedem dacă aceste măsuri sunt într-adevăr cele mai bune sau nu. Nu am văzut aşa ceva, am văzut în schimb întâlniri tot între aceiaşi politicieni care au ieşit tot cu aceleaşi opinii’, a afirmat şeful statului.
El a arătat că nu a mai discutat cu premierul Mihai Tudose.
Întrebat ce mai poate face în calitate de preşedinte dacă OUG privind măsurile fiscale va fi adoptată de Executiv în forma prezentată de ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, el a răspuns: ‘Vom vedea ce se va întâmpla în Guvern’.
Şeful statului nu intenţionează să-i cheme la consultări pe liderii politici cu privire la starea finanţelor şi modul în care se modifică Codul fiscal.
‘Această bulversare a fost produsă de coaliţia care guvernează şi nu au decât să rezolve problema’, a afirmat Iohannis.
El a susţinut că un proiect de lege ar putea să vină cu noutăţi.
‘Un proiect de lege bine fundamentat şi discutat de toţi partenerii – şi mă gândesc aici şi la sindicate, şi patronate, şi administraţiile publice locale – sigur ar putea să vină cu noutăţi care nu ar fi rele, dar noutăţi care sunt bine studiate şi fundamentate’, a declarat Iohannis.
Schimbările la legislaţia fiscală sunt ‘cârpeli’, potrivit preşedintelui.
‘Avem o Lege a salarizării care nici ea nu a fost gândită foarte profund. Pentru a o putea aplica este nevoie de astfel de cârpeli care, în loc să repare, strică mai mult’, a spus preşedintele Iohannis.
La remarca unui jurnalist că a promulgat Legea salarizării, şeful statului a precizat că el promulgă legi, dar că acest lucru nu înseamnă că şi le şi însuşeşte.
‘Bineînţeles că eu promulg legile, dar asta nu înseamnă că mi le însuşesc şi aceste legi sunt promovate de Parlament. Ar fi ceva foarte interesant dacă aş putea să opresc legi prost făcute’, a indicat preşedintele Iohannis.