Potrivit unui comunicat de presă transmis de Cabinetul comisarului european, un punct important pe agenda vizitei a fost lansarea în premieră în România a proiectului ‘Regiuni mai puţin dezvoltate’ pentru perioada de programare 2014-2020, o iniţiativă privind susţinerea autorităţilor locale şi centrale în creşterea eficienţei utilizării banilor publici şi integrarea expertizei actorilor regionali în procesul de absorbţie a fondurilor de coeziune.
‘Iniţiativa vizează în mod special România, pentru că este prima dintre statele membre unde este implementat proiectul pilot, fiind prioritare regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Nord-Vest. În funcţie de rezultatele iniţiale, şi alte regiuni din România al căror PIB este mai mic de 50% din media UE: Sud, Sud-Vest şi Sud-Est vor putea fi incluse pe viitor în acest program’, menţionează sursa citată.
Cei doi au discutat şi despre revizuirea mecanismelor de evaluare şi relansarea absorbţiei fondurilor europene.
”La finalul anului 2015, România a atins un grad de absorbţie a finanţării de circa 74% pentru intervalul 2007-2013. Două treimi din bugetul total de 347 de miliarde de euro alocat statelor membre, în această perioadă, prin Politica de coeziune, au fost destinate regiunilor mai puţin dezvoltate, al căror PIB pe cap de locuitor a fost mai mic de 75 % faţă de media UE”, a precizat comisarul Corina Creţu.
Cei doi oficiali au discutat şi despre importanţa finanţării proiectelor prioritare în domeniile Educaţiei şi Sănătăţii – în primul rând despre construcţia şi modernizarea unităţilor de învăţământ şi a creşelor din mediul rural, precum şi despre construcţia celor trei spitale regionale la standarde europene în România.
Potrivit comunicatului citat, CE pune la dispoziţia României fonduri importante pentru dezvoltare, iar Administraţia Prezidenţială joacă un rol cheie, împreună cu Parlamentul şi Guvernul României, pentru orientarea finanţărilor către proiecte inovatoare, menite să stimuleze creşterea competitivităţii economice şi reducerea decalajelor de dezvoltare.