Iohannis: Suntem martorii unei redimensionări a polilor de putere. România are un rol central în această ecuaţie

18 09. 2024
iohannis 6785574

„România se află astăzi într-o conjunctură de o complexitate nemaiîntâlnită în ultimele decenii. Războiul din Ucraina şi reaşezările geopolitice neprevăzute din estul Europei ne arată că suntem martorii unei redimensionări a polilor de putere, iar ţara noastră are un rol central în această ecuaţie. Prin coerenţă principială şi predictibilitate strategică, România a ajuns astăzi în punctul în care rolul său regional devine factor de echilibru şi stabilitate în contextul geopolitic actual”, a spus preşedintele Iohannis, în cadrul conferinţei aniversare desfăşurate la Ateneul Român, scrie Agerpres.

Potrivit şefului statului, „reperele integrităţii şi ale responsabilităţii publice sunt cruciale” pentru securitatea naţională, pentru dezvoltarea economică şi poziţionarea strategică a ţării noastre pe scena internaţională.

„În calitate de stat membru UE şi NATO, suntem conştienţi de responsabilităţile noastre faţă de stabilitatea şi securitatea întregii regiuni, dar poate la fel de important este să înţelegem că România nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externă fără o administrare transparentă şi eficientă a resurselor sale interne. În faţa unor crize multiple, de la cea energetică la cea financiară şi de securitate, eficienţa, integritatea şi sustenabilitatea modului în care sunt gestionate resursele devin elemente obligatorii pentru competitivitatea şi rezilienţa naţională”, a afirmat Iohannis.

Curtea de Conturi, ale cărei baze au fost puse de Alexandru Ioan Cuza, a reprezentat „expresia năzuinţei de a aşeza statul pe principii solide”, un stat în care utilizarea banilor publici să fie guvernată de „corectitudine, eficienţă şi transparenţă”, a evidenţiat el.

În opinia sa, este „esenţial” ca instituţia Curţii de Conturi să fie „un reper de profesionalism”, mai ales în contextul actual în care fondurile europene şi finanţele publice susţin „puternic” modernizarea şi dezvoltarea României.

„Monitorizarea fondurilor structurale – linie vitală de dezvoltare economică a României – trebuie să fie însoţită de o capacitate robustă de anticipare şi de prevenire a riscurilor cu care ne confruntăm. În acest sens, calitatea politicilor economice este un factor esenţial, iar Curtea de Conturi are un rol important în ecuaţia responsabilităţii economice. În contextul volumului fără precedent al fondurilor structurale şi de coeziune alocate României până în 2030, trebuie să mobilizăm în continuare toate energiile prin care să transformăm fundamental economia şi societatea noastră”, a transmis preşedintele.

El a mai subliniat că oportunitatea „imensă” pe care o reprezintă fondurile europene „trebuie lipsită de riscul unei gestionări slabe”, care ar putea adânci problemele structurale.

România a intrat pe direcţia unor „transformări structurale majore” prin digitalizare, tranziţie energetică şi un model competitiv de dezvoltare, iar Curtea de Conturi trebuie să îşi asume „un rol proactiv într-o arhitectură a viitorului” bazată pe noi paradigme, a completat şeful statului.

„În ciuda tuturor crizelor suprapuse din ultimii ani, România a demonstrat o rezilienţă economică notabilă şi o bună adaptare în faţa provocărilor globale. Performanţele economice din ultimii ani nu sunt doar reflectarea unei evoluţii inerţiale, ci şi dovada unui efort comun şi susţinut de valorizare a avantajelor noastre economice şi instituţionale. Curtea de Conturi a făcut paşi esenţiali în ultimii ani în direcţia consolidării profilului său instituţional în context internaţional şi trebuie să rămână un partener activ în obiectivul nostru de susţinere a unei economii performante şi un actor consecvent în modelarea unui viitor economic inovativ şi competitiv”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

La evenimentul „Responsabilitate. Relevanţă. Rezilienţă într-o lume a provocărilor” participă preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu, şi premierul Marcel Ciolacu.