Iohannis susține plafonarea prețurilor la energie, anunțată intempestiv de Cîțu. Ce spun furnizorii de energie

Președintele s-a declarat de acord cu ideea premierului demis de a plafona prețurile la energie electrică în această iarnă.
Mihai Nicuţ - joi, 07 oct. 2021, 14:26
Iohannis susține plafonarea prețurilor la energie, anunțată intempestiv de Cîțu. Ce spun furnizorii de energie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este de acord cu plafonarea preţurilor la energie pentru această iarnă, potrivit Agerpres „Da, sunt de acord cu această măsură, acum, pentru această iarnă, dar decizia este evident în altă parte”, a spus Iohannis, citat de agenția de presă, la o vizită la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1.

Iohannis a validat astfel intenția premierului demis Florin Cîțu care, în contradicție cu ce a afirmat în mode repetat anterior, a spus că Guvernul și PNL susțin plafonarea prețurilor la energie.

„Referitor la preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie la preţurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare (…) că vom folosi plafonarea la preţurile actuale”, a declarat Florin Cîţu miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Necunoscutele plafonării

După cum am relatat și ieri, avem doar un anunț, o intenție de plafonare, nu știm cum se va aplica mecanismul.

Nu este clar dacă plafonarea se referă la prețurile la energie electrică la producător, adică a prețurilor la care producătorii vând energia în piață sau este vorba despre o plafonare a prețurilor la furnizor, adică a prețului la care furnizorii vând energia clienților finali. La fel, nu este clar dacă plafonarea se aplică la prețurile energiei vândute spot sau pe contracte bilaterale, pe piețele centralizate și nici cum se face această plafonare, dat fiind producătorii au costuri diverse de producție, date de tipul materiei prime utilizate – apă, vânt, soare, cărbune, gaz, uraniu.

La fel, se înțelege că plafonarea se face la nivelul actual al prețurilor, dar premierul nu a specificat, din nou, despre ce preț este vorba: prețul din contracte semnate deja pe o lună înainte, un trimestru, un an, la un producător (eventual) sau la toți.

Ce spun furnizorii

Plafonarea preţului la energie nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul, iar soluţia propusă de furnizori se referă la reducerea sau anularea accizei şi a taxei pe valoarea adăugată (TVA), a afirmat, joi, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa.

El a fost întrebat dacă, în opinia sa, plafonarea preţurilor la consumatori este o soluţie pentru contracararea preţurilor mari.

„Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie; plafonarea nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul. Aici depinde foarte mult şi cum se defineşte această „plafonare”. Unele ţări spun „plafonare” şi la compensarea parţială a facturii. În al doilea rând, depinde foarte mult de cum e definită „plafonarea”: poate fi de la compensare parţială până la limitarea preţului angro, ceea ce înseamnă încurajarea exportului”, a explicat Urluescu.

De asemenea, întrebat care ar fi soluţia optimă, el a răspuns: „AFEER a propus încă de la început reducerea sau anularea TVA şi a accizei; astfel s-ar fi făcut simplu şi rapid o compensare directă fără a complica schema de decontare. În plus, modificarea taxării la toţi consumatorii ar fi evitat efectul indirect asupra coşului de consum”.

Pe de altă parte, a fost stabilit un mecanism de compensare a facturilor la energie electrică pentru consumatorii casnici, ce va intra în vigoare la 1 noiembrie, valabil până la 31 martie. Toate detaliile, aici:

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...