„În ce priveşte Moldova, putem să facem foarte multe şi facem, începând de la granturi pentru a trece peste iarnă, ceea ce am făcut, până la renovări, reparaţii, modernizări în grădiniţe, în şcoli, dotări în biblioteci. Facem consiliere pentru Armata Moldovei. Avem colaborări instituţionale de foarte multe feluri. România este dispusă să se implice în investiţii în Republica Moldova şi, pentru a ajunge până acolo, noi suntem dispuşi chiar să oferim un împrumut în condiţii foarte avantajoase, împrumut pe care l-a discutat Parlamentul deja anul trecut. Din motivele foarte bine cunoscute, politice, am ajuns până acest an, dar voi promulga acea lege şi atunci Guvernul va putea efectiv şi operativ repede să acorde acel împrumut după ce negociază foarte clar condiţiile”, a afirmat Iohannis, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că spijinirea partenerilor estici reprezintă o miză aparte pentru ţara noastră.
„Măsurile de sprijin pentru parteneri sunt astfel cuprinse într-un document adoptat de Summit şi anume Iniţiativa privind întărirea rolului NATO în proiectarea stabilităţii. Pentru România, sprijinirea partenerilor estici, în special a Republicii Moldova,
are o miză aparte. Urmare şi a demersurilor României, şefii de stat şi de guvern Aliaţi au reiterat astăzi sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a partenerilor estici, aceştia fiind Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, precum şi sprijinul concret pentru consolidarea capacităţii de apărare a acestora în contextul actual de securitate. Alianţa rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova în vederea asigurării unui viitor stabil, sigur şi prosper al acesteia”, a spus şeful statului.
El a subliniat că, în declaraţia finală a Summitului, a fost inclus, ca urmare a demersurilor României, un paragraf distinct privind Republica Moldova.
În ceea ce priveşte Ucraina, Iohannis a amintit că România este implicată într-un program de îmbunătăţire a securităţii cibernetice, unde are rol de conducător, prin SRI.
Şeful statului a precizat că România susţine politica „uşilor deschise”, arătând că ţara noastră sprijină cu consecvenţă aderarea Muntenegrului la NATO.