Ion Ţiriac, dezamăgit că modelul patinoarului său nu a fost preluat şi de primăriile de sector
Patru din cele 5 echipe care se antrenează câte două ore zilnic, cinci zile pe săptămână la patinoar, au participat recent la turnee în Ungaria şi Italia sub conducerea directorului sportiv al Fundaţiei Ion Ţiriac, Eduard Pană, unde au avut rezultate peste aşteptări.
„Vorbim de ani de zile, ce facem cu tineretul, ce facem cu copiii noştri, ce facem cu cei care nu mai sunt, adică cu cele 27-28-29 medalii din 2000 şi cu cele 3 medalii de la Rio. Dl Pană s-a întors săptămâna trecută din faimoasa tură de meciuri internaţionale pe care le-a avut cu cele patru echipe, din cele 5 care există aici, şi care au vârsta de un an şi jumătate. Acum un an şi jumătate, nu ştiau bine să meargă pe stradă, i-a pus pe patine cu 2 lame, după 2-3 săptămâni pe patine cu lame normale, şi puteţi vedea ce pot acum după un an şi jumătate, cu cinci antrenamente pe săptămână, de două ore. Am reuşit ca aceste echipe să nu plătească un leu pentru gheaţă, electricitate, deplasări în străinătate, pentru că am găsit nişte companii inimoase care au făcut ce vedeţi aici. Eu vă dau în scris acum că în zece ani de zile, mare parte din lotul naţional se află acum pe terenul ăla. Probabil jumătate vor veni de la Miercurea Ciuc, de unde vin de 50 ani, şi jumătate, cel puţin de aici, dacă nu mai mult”, a declarat Ion Ţiriac.
Fostul tenisman a regretat că patinoarul construit de fundaţia sa nu a reprezentat un exemplu pentru fiecare primărie de sector din Capitală.
„(…)Deocamdată din păcate, niciuna nu a luat exemplu. Nu am venit să criticăm pe nimeni, să încercăm să facem această furtună într-un pahar cu apă, poate ia până la urmă cineva exemplul. Unde vom ajunge, cum vom ajunge, nu ştiu, dar sigur ăsta e un exemplu concret, care patinează”, a arătat Ţiriac.
Eduard Pană a precizat, despre echipele Telekom, Dedeman, Simona Halep, Allianz şi Skoda, că „le-a format din nimic”.
„Erau copiii care se clătinau mergând pe asfalt şi iată-i acum jucând hochei, ţinând crosa în mână şi încercând să-şi depăşească adversarul. Am reuşit să surclasăm echipe care au participat la acest turneu din Ungaria şi Italia, echipe cu tradiţie deosebită în hocheiul pe gheaţă. Aceşti copii au câştigat peste 30 de partide. La nivelul acestor copii de 8-9 ani se pot juca între 2-4 şi chiar 6 meciuri pe zi, lucru pe care l-am făcut în Italia. Din când în când am mai pierdut câte un meci, cert e că în urma acestui turneu putem trage unele concluzii. Poporul nostru este extrem de talentat la hochei pe gheaţă şi la rugby, sporturi care vin ca o mănuşă pentru poporul nostru, dar nu se poate numai cu un singur patinoar. Au spus câţiva primari că vor face, că vor drege, dar doar unul s-a apucat de treabă, primarul sectorului 5. Sperăm că exemplul să fie luat şi de celelalte primării şi să mai apară 2-3 patinoare, care ar însemna un impuls major pentru aceşti copii care acum un an jumate erau 138 şi care azi sunt 50, formaţi, educaţi, instruiţi în cinci echipe”, a spus Pană.
Ţiriac a întâmpinat dificultăţi şi în proiectul său privind construcţia unor grădiniţe sportive şi a unei universităţi sportive la Otopeni, lângă patinoar.
„Se pare că acest guvern are toate intenţiile să ne dea cele ‘X’ grădiniţe olimpice sau sportive pentru copii, însă începând de la 3 ani în sus. Eu sunt pe cale să termin planurile unei asemenea grădiniţe, ar trebui s-o fac cât pot de repede, dar mă îndoiesc că pot s-o fac cu vreo primărie, o să vorbesc şi cu Primăria Generală. Dar cu complicaţiile birocratice care ar fi pe terenurile lor, aş face-o aici alături de patinoare, dar şi aici am fost foarte deziluzionat de primăria din Otopeni care trebuia să ne ajute cât un deget, nu mai mult, dar de 6 luni nu l-am mai văzut pe dl primar. Nu critic pe nimeni, au treburi până peste cap. Despre ce vorbim, acest guvern are banii care vin parte de la Bruxelles, parte din fonduri proprii să facă în acest an, era vorba, dar nu au ajuns să facă 2000 de grădiniţe noi, în care toţi copiii, nu numai aceia cu 5-10.000 de dolari pe an să aibă loc. Aceste grădiniţe o să fie grădiniţe de stat, după câte înţeleg eu. Am veşti proaste, oricât am încercat şi, sunt la marginea răbdării, se pare că faimoasa universitate nu are nicio şansă (…)”, a opinat Ţiriac.