Ionel Blănculescu la Al Jazeera: 68% dintre români susţin proiectul Roşia Montană
O dezbatere pe subiectul Roşia Montană a avut loc, recent, pe postul TV Al Jazeera, care a adus laolaltă mai multe părţi implicate în acest subiect.
„Proiectul Roşia Montană se bucură de o largă susţinere a comunităţii. Anul trecut a fost organizat un referendum local, iar comunităţile miniere au votat în proporţie de 71% pentru repornirea mineritului în Apuseni. Aceste comunităţi au trăit din minerit, ele ştiu cel mai bine cum poate mineritul sa dezvolte o întreagă zonă”, a declarat Ionel Blănculescu, consilier special al primului ministru Victor Ponta.
Acesta a mai afirmat că, de asemenea, conform ultimului sondaj Sociopol, 68% dintre români susţin proiectul minier şi sunt încrezători că Guvernul va aproba Legea cu privire la extragerea aurului la Roşia Montană.
„Nu putem vorbi despre falii în societatea românească. Sunt grupuri care se opun acestui proiect minier din diverse motive. Este dreptul lor să aibă acest punct de vedere. Important este că dezbaterea din Parlament să se facă cu argumente solide privind impactul economic şi social al proiectului, iar Parlamentul să nu voteze sub presiunea străzii Oamenii din Piaţa Universităţii sunt victime ale unei campanii de dezinformare sistematică, instrumentate de adversarii proiectului minier. Activitatea oponenţilor este una sporadică şi se concentrează doar pe acţiuni în piaţă. Nu am auzit despre niciun program de anvergură al ONG-urilor pentru dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane şi a zonei munţilor Apuseni. Din acest punct de vedere este foarte important ca dezbaterile să fie civilizate şi să urmărească interesul naţional. Iar interesul naţional al acestui proiect stă în beneficiile sale economice şi în capacitatea de a relansa economia României”, a declarat Blănculescu.
„Oamenii îşi vor pierde identitatea, vor pierde ceea ce sunt. Ei îşi vor pierde dreptatea, îşi vor pierde democraţia, vor pierde patru munţi, şi, cel mai important, ne pierdem oamenii. Pentru că toată această presiune este pentru transparenţă, justiţie şi oameni. Oamenii sunt în stradă, astăzi, pentru că s-au săturat să fie minţiţi, sunt sătui de lideri politici care nu se gândesc la viitorul lor, aleg investiţii fără discernământ”, a declarat Alexandra Dodu, Asociat Director Executiv al Fundaţiei Culturale Roşia Montană.
„Roșia Montana a fost întotdeauna o localitate minieră, iar acest proiect minier este o nouă șansă pentru oamenii din Roșia Montană. Noul proiect minier va folosi cea mai modernă tehnologie în procesul de extragere a aurului. Vorbim despre cele mai bune practici folosite în momentul actual în lume în țări precum Sua, Canada, Australia, Suedia, Finlanda, Noua Zeenlandă”, a declarat Cătălin Hosu, purtător de cuvânt al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Hosu a afirmat şi că noul proiect minier aduce multe beneficii pentru economia românească: miliarde de dolari la bugetul de stat din taxe și impozite, garanții de mediu mult mai stricte pentru închiderea exploatării și ecologizarea zonei. Investitorul ar rezolva și problema poluării istorice din zonă. De asemenea, vor fi investiții fără precedent în patrimoniul cultural, spune purtătorul de cuvânt RMGC: galeriile romane vor fi restaurate și amenajate spre vizitare turistică şi peste 300 de case din centrul istroric vor fi reabilitate de compania minieră, astfel încât să poată fi locuite, în condiții civilizate.
„Astăzi compania are 500 de angajați, deși mina nu a intrat încă în etapa de construcție. Odată cu demararea proiectului vor fi create mii de locuri de muncă. Oamenii nu se informează cu privire la un subiect sau cel puțin nu caută mai multe surse de informare. Nu sunt preocupați să găsească informația adevărată. Și nu mă refer doar la cei care se împotrivesc proiectului minier, dar și la cei care susțin proiectul minier în egală măsură. Cred că toate părerile trebuie ascultate, și cele din Piața, de la protestele care au loc în aceste zile în România, dar și pe cele ale susținătorilor acestui proiect minier.
Ceea ce încearcă să spună oponenții că duminică au fost proteste în circa 25 de orașe nu este adevărat. Protestele au loc zilnic în București și Cluj și adună doar câteva zeci sau sute de participanți. Cred că oamenii ar trebui să primească mult mai multe informații, să se intereseze mult mai mult cu privire la detaliile acestui proiect, pentru a nu fi manipulați. Oamenii trebuie să decidă singuri care este adevărul despre acest proiect minier”, a declarat Hosu.
VEZI DEZBATEREA PE SUBIECTUL ROŞIA MONTANĂ LA AL JAZEERA: