Ionescu, Ministerul Muncii: Guvernul următor trebuie să ia în considerare desfiinţarea sistemului de pensii speciale

Economica.net
18 10. 2016
bani_01234557654_74534600

‘O lege privitoare la sistemul public de pensii nu o poţi face peste noapte. Din punctul meu de vedere este o lege mai importată decât legea salarizării cu care acum ne consumăm foarte mult timp şi energie. Deci pe sistemul public de pensii este nevoie de chibzuinţă, de calcule, să se stea cel puţin un an şi jumătate numai pe aşa ceva şi abia după aceea să se ia o decizie. Vă daţi seama cât de îngroziţi suntem noi că într-o lună, o lună şi jumătate, apare câte un proiect de lege pe pensii speciale. Este incredibil şi pentru guvernul următor, dacă are un pic de bun simţ, nu discut de moralitate sau de altceva, să ia în considerare că acest sistem de pensii speciale trebuie desfiinţat. Noi nu mai putem continua aşa. Avem o lege pentru militari, bun, o lăsăm în pace, au altă profesie, este cu totul altceva, dar în rest toată lumea trebuie să treacă în sistemul public de pensii’, a afirmat Valentin Ionescu.

Acesta a afirmat că în materie de pensii de serviciu anul acesta se plătesc peste 500 de milioane de lei pentru 7.600 de oameni.

‘Pensiile de serviciu sunt pensiile speciale. Este o discrepanţă de redistribuire foarte mare şi dezmăţul acesta continuă. Deci, anul acesta, pentru că suntem în an electoral, au venit foarte multe propuneri în Parlamentul României pe pensii speciale. Tehnic vorbind sunt pensii de serviciu. Şi s-a generat un curent, pentru că toată lumea doreşte un venit mare, şi atunci fiecare ar dori să aibă un sistem separat de sistemul public de pensii. Din punctul nostru de vedere o asemenea situaţie nu poate continua. Poţi să admiţi că sunt meserii, profesii care au un anumit statut special, cum sunt militarii şi care şi-au creat o lege aparte, o lăsăm aşa. Dar în celelalte bresle situaţia nu mai poate continua în acest mod, adică nu creăm regimuri speciale pentru profesii. Fiecare profesie este importantă în felul său’, a explicat Valentin Ionescu.

Potrivit sursei citate, sistemul public de pensii ar putea fi redefinit, fiind înlocuit cu unul bazat pe capitalizare, dar trecerea ar putea dura 20 de ani şi ar fi nevoie de un fond de rezervă.