Ionuț Dumitru: Avem o prognoză de 3% creştere economică pentru anul acesta, care n-ar fi deloc mică în comparație cu alte state din regiune
„Nu ştiu dacă putem spune că e din ce în ce mai mică (creşterea economică – n.r.) Putem spune că e o decelerare într-adevăr la nivelul creşterii economice, o decelerare care era aşteptată de toată lumea, în condiţiile în care am avut anul trecut un şoc foarte puternic generat de preţurile foarte mari la energie pe plan global, războiul din Ucraina, plus creşterea dobânzilor, şocul inflaţionist care a dus la creşterea puternică a dobânzilor peste tot în lume. Era inevitabil că activitatea economică va încetini. Noi ne aşteptăm însă ca performanţa economică României să rămână destul de bună. Avem o prognoză de 3% creştere economică pentru anul acesta, care aparent pare mică, dar nu e deloc mică în comparaţie cu alte state din regiune. România poate să aibă o creştere economică mai bună şi cred că lucrul ăsta ar trebui să ne bucure”, a spus Ionuţ Dumitru.
Întrebat care ramuri ale economiei ar putea relansa avansul economiei, Ionuţ Dumitru a explicat că anul trecut dar şi la începutul acestui an au fost două sectoare care au mers foarte bine, şi anume serviciile şi construcţiile. Industria a mers foarte slab anul trecut, în special în contextul în care au existat creşteri de preţuri foarte mari la energie şi foarte multe industrii sau sectoare industriale mari consumatoare de energie au fost puternic afectate.
„Ne aşteptăm ca anul acesta, odată ce preţurile la energie au scăzut şi au scăzut foarte mult în ultima perioadă, să vedem o redeschidere cumva şi a acestor sectoare care au fost închise din motive de, să zicem, ineficienţă economică, la preţurile acelea la uriaşe la energie. Să vedem aceste sectoare că încet-încet vor relua producţia şi e posibil să avem o surpriză plăcută anul ăsta, în sensul în care, dat fiind efectul de bază favorabil, că anul trecut au avut o producţie foarte slabă, să vedem o producţie apropiată de normal, să zicem, care în termen de creştere înseamnă o creştere destul de bună”, a declarat Ionuţ Dumitru.
Întrebat dacă economia ar putea intra în recesiune anul acesta, economistul a spus că „nu putem discuta despre aşa ceva în momentul de faţă”.
Banca Mondială a menţinut, recent, la 2,6% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în timp ce Fondul Monetar Internaţional a indicat un avans al PIB de 2,4%.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estima, în primăvara acestui an, un avans economic de 2,8% pentru 2023, considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflaţii încă ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la îmbunătăţirea estimărilor.