Bancherii: Măsurile ferme luate de BNR vor asigura accesul mai uşor la finanţare, sunt în linie cu ce au făcut şi alte bănci centrale
Prima decizie a BNR, de a reduce dobânda de politică monetară de la 2,5% la 2% şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual vor permite statului şi întregii pieţe să se împrumute mai ieftin decât până acum, iar băncilor un împrumut mai ieftin de la BNR în caz de necesitate. Dobânda Lombard se reduce la 2,5%. Utilizarea de operaţiuni REPO a mai fost utilizată chiar şi anul trecut pentru a asigura lichiditate pe piaţa interbancară şi a împiedica creşterea indicatorului ROBOR.
Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank,precizează că „măsurile extrem de hotărâte ale BNR vor conduce la scăderea tensiunii de pe piaţa monetară, tensiune acumulată în ultima perioadă, la normalizarea şi fluidizarea pieţei monetare. Piaţa titlurilor de stat, în achiziţia cărora MF aavut ceva probleme în ultimele săptămâni seva normaliza, va fi ajutată şi de decizia BNR de a cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară de la bănci. Practic, această ultimă măsurăanunţată de BNR va contribui şi la injectarea de lichiditate în sistem şi va ajuta şi finanţarea statului,inclusiv va contribui la reducerea costurilor de finanţare. Această măsură nu a fost utilizată de BNR nici în timpul crizei din 2009”.
De departe cea mai importantă măsură şi neutilizată de BNR în cadrul politicilormonetare până acum este cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public. Până acum, băncilecomerciale utilizau titlurilede stat doar pentru a garanta cu ele împrumuturi luate direct de la BNR sau în cadrul operaţiunilor REPO. Prin cumpărarea de titluri de către BNR de pe piaţa secundară, direct de la bănci, instituţiile de credit au ocazia să vândă băncii centrale tltluri de stat scadente mai târziu, iar cu lichiditatea obţinută fie să finanţeze nevoile curente ale băncilor implicit ale clienţilor, fie să cumpere alte titluri de stat.
Aşa cum subliniază şi Ionuţ Dumitru, concluzia este că măsurile luate de banca centrală pentru a proteja economia în faţa pandemiei cu coronavirus vor conduce la un acces mai facil şi la costuri mai mici la finanţare atât pentru stat, cât şi pentru populţie şi firme.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a explicat într-o declarație acordată agenției de știri Agerpres, că măsurile luate vineri de BNR au venit la momentul potrivit, pentru ca instituția să acționeze în concordanță cu Guvernul și cu partenerii europeni.
„E o decizie care vine la momentul potrivit, în urma unei întruniri de urgenţă prin care s-au ars etapele pregătirii deciziei de politică monetară, care trebuia să fie pe 3 aprilie. Am făcut acest lucru pentru a fi în pas cu toate deciziile la nivel european şi în acelaşi timp cu deciziile la nivelul Guvernului, să ţinem cont de aceste iniţiative ale Guvernului. Suntem convinşi că vor avea efect. Sunt patru măsuri, care vor contribui la crearea de lichiditate pentru buna funcţionare a pieţelor. Obiectivul este să ajutăm la crearea condiţiilor pentru o mai bună finanţare a economiei. De asemenea, credem că va fi o uşurare în termeni neţi a poverii de plată a companiilor şi a populaţiei în ceea ce înseamnă rate, stabilitatea cursului şi vom vedea de luni mai multă stabilitate pe aceste pieţe”, a spus Dan Suciu.
Şi Andrei Radulescu, Director Analiză Macroeconomică Banca Transilvania, apreciază că măsurile BNR sunt benefice în acest moment.
“ Considerăm ca aceste masuri de relaxare vizează evitarea fragmentării în mecanismul de transmisie a politicii monetare şi vor determina reducerea costurilor de finanţare în economia internă în perioada imediat urmatoare (dupa creşterea semnificativă din ultimele zile, în contextul undei de panica asociată pandemiei), aspect fundamental pentru contracararea presiunilor economice determinate de pandemie, dar si pentru evitarea unui blocaj similar cu cel inregistrat în perioada Marii Recesiuni”, a spus Rădulescu
“Deciziile de politica monetara de astăzi sunt convergente cu cele implementate în ultimele zile atât în marile blocuri economice ale lumii, cat şi în plan regional”, a mai spus analistul BT.
Deciziile BNR, în acest text: