Ionut Mişa, secretar de stat în cadrul Ministerului Finantelor Publice, spune ca e posibil ca raspunsul CE să fie negativ, însă „în ultimul timp Comisia a dat dovada de flexibilitate şi a discutat cu statele membre, pe mult mai multe domenii, inclusiv pe extinderea taxării inverse. O speranţă există din acest punct de vedere”.
Autorităţile romane nu au primit înştiinţări de la Comisia Europeana pentru a trimite informaţii suplimentare cu privire la reducerea TVA, lucru care arată că raspunsul ar putea veni mai repede, mai spune oficialul MFP.
„Încercam sa reducem TVA de 5% la zero la suta. Facem lobby şi explicăm ca situaţia din România necesită o astfel de decizie. Nu suntem singura ţară care ar putea obţine o derogare pe TVA zero” a mai spus Mişa.
Eliminarea TVA la locuinţele noi, cu o valoare mai mică de 100.000 de euro, a fost promisă de PSD încă din campania electorală şi ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 martie. Guvernul a renunţat însă la idee, cel puţin momentan, pentru că ar fi fost nevoie de o derogate din partea Comisiei Europene .
PSD miza pe crearea a 50.000 de locuri de muncă după aplicarea măsurii. Iar pentru piaţa locuinţelor, eliminarea TVA ar fi adus ieftiniri de 4,8% la prima achiziţie şi de 15,9% la a doua achiziţie. În prezent, se plăteşte TVA de 5% la prima locuinţă cumpărată şi 19% de la a doua.