Ionuț Negoiță a încheiat una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri din București în 2024

Piața terenurilor din România s-a menținut stabilă în 2024, cu un volum al tranzacțiilor apropiat de valoarea de 450 de milioane de euro, similară celei din 2023. 80% dintre tranzacțiile anului trecut au fost pentru terenuri din București și zona metropolitană, potrivit Colliers.
Andrada Ghira - mar, 11 mart. 2025, 10:52
Ionuț Negoiță a încheiat una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri din București în 2024

Una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri din București, ca valoare, a fost cea prin care omul de afaceri Ionuț Negoiță a cumpărat terenul fostei platforme Roca din zona Preciziei, terenuri evaluate la circa 24 de milioane de euro, potrivit Colliers.

Cea mai mare tranzacție a fost cea realizată de dezvoltatorul israelian Dimri, care a cumpărat terenul fostei fabrici Muntenia din București, pentru 26,3 milioane de euro.

Investitorii locali, spun specialiștii Colliers, și-au consolidat poziția dominantă, iar interesul pentru terenuri în zone strategice a continuat să crească. Pentru 2025, evoluția pieței va depinde de stabilitatea guvernamentală post-alegeri, iar finalizarea unor tranzacții amânate ar putea impulsiona activitatea investițională.

„Cea mai reprezentativă tranzacție a anului a fost achiziția platformei Roca Preciziei / HILS, care a implicat 12 hectare, evaluate la aproximativ 24 milioane de euro. Printre alte achiziții importante se numără fosta fabrică Muntenia, cumpărată de dezvoltatorul israelian Dimri, alături de mai multe tranzacții din portofoliul CPI. Prețurile terenurilor au evoluat diferit în funcție de tipul proprietății. Terenurile cu documentație urbanistică aprobată și autorizații de construcție și-au menținut sau chiar și-au crescut valoarea. În schimb, anumite terenuri fără autorizații sau din zone mai puțin atractive au suferit scăderi de preț de până la 30- 40% comparativ cu anii anteriori”, explică  Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Zonele de interes pentru dezvoltatori

Cumpărătorii de terenuri activează în sectoare precum rezidențial, retail, ospitalitate, medical, energie și agri-business, iar față de anii trecuți, se observă o creștere a ponderii Capitalei în totalul tranzacțiilor.

„Interesul investitorilor s-a concentrat pe platforme strategice de teren în zone precum Militari-Preciziei, Cotroceni-Progresului sau Băneasa-Sisești, devenite puncte cheie pentru dezvoltare. De asemenea, zonele metropolitane din Nordul Bucurestiului – Pipera, Corbeanca, Buftea și Snagov – au înregistrat o activitate semnificativă, în special pentru terenurile cu autorizații de construcție, care permit implementarea rapidă a proiectelor”, mai spune Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

În perspectivă, România atrage în continuare investitori datorită potențialului său economic, ceea ce reflectă o încredere ridicată în piață. În 2025, conchide directorul Colliers, piața terenurilor va depinde de alegerile prezidențiale și de stabilitatea guvernamentală ulterioară. Mai multe tranzacții, amânate anterior din motive politice și administrative, ar putea fi finalizate în prima parte a anului, oferind un nou impuls pieței.

Te-ar mai putea interesa și
Flanco și-a extins rețeaua cu trei magazine noi Smart Discounter
Flanco și-a extins rețeaua cu trei magazine noi Smart Discounter
Flanco a continuat în aprilie extinderea rețelei sale de magazine sub poziționarea Smart Discounter, inaugurând două noi spații comerciale și reamenajând un al treilea. Astfel, retailerul a......
Florin Barbu: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%. Le energie trebuie plafonat adaosul comercial de la producători până la utilizatori
Florin Barbu: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%. Le energie ...
Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ...
Lucian Romașcanu a devenit membru din partea României a Curții de Conturi Europene
Lucian Romașcanu a devenit membru din partea României a Curții de Conturi Europene
Consiliul Uniunii Europene l-a numit marţi pe Lucian Romaşcanu în funcția de membru din partea României a Curții de ...
Prețurile de consum din SUA au crescut moderat în luna aprilie
Prețurile de consum din SUA au crescut moderat în luna aprilie
Preţurile de consum în Statele Unite ale Americii au crescut moderat în aprilie, în linie cu estimările, dar probabil ...