„Ne aşteptăm ca şi septembrie să aibă peste 1,5 milioane de pasageri, aşa cum au fost şi cele trei luni dinainte – iunie, iulie şi august. Chiar dacă traficul de pasageri mai scade un pic, septembrie rămâne lună de vârf. În special pe fluxul de Sosiri, acolo unde sunt multe sosiri simultane, colegii mei din teren verifică fiecare dintre punctele de acces, astfel încât să poată să aloce pe cele două puncte de control de frontieră un număr echilibrat de pasageri, aşa încât timpii de aşteptare la controlul de frontieră să fie cât mai mici. Mai departe, timpii de aşteptare la banda de bagaje depind în primul rând de activitatea agenţilor de handling angajaţi de companiile de transport”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CNAB, Valentin Iordache.
Acesta a dat asigurări că aeroportul poate opera în condiţii de ceaţă, care pot apărea în toamnă, ambele piste ale Aeroportului Henri Coandă fiind la categoria a 3-a de operare în vizibilitate redusă.
„Putem opera în condiţii normale pe ceaţă pentru că ambele piste ale Aeroportului Henri Coandă sunt la categoria a 3-a de operare în vizibilitate redusă, ceea ce înseamnă că se poate ateriza aproape în orb, cu condiţia ca şi la bord să existe echipamentele echivalente instrumentelor de aterizare în condiţii de vizibilitate redusă de la sol. Majoritatea aeronavelor de dimensiuni mici – mă refer la ATR – nu sunt dotate cu echipament pentru operare în vizibilitate redusă. Celelalte aeronave care operează curse interne operează şi pe internaţional şi cele mai mute dintre ele sunt dotate cu un astfel de echipament”, a explicat el.
Potrivit lui Iordache, sunt în curs de desfăşurare lucrări pentru montarea de noi ghişee de frontieră.
„Aşteptăm ca în foarte scurt timp să instalăm noi ghişee de control de frontieră. Lucrările sunt în curs de derulare. Desigur, odată cu scăderea traficului, creşte capacitatea de procesare la frontieră, ceea ce va conduce la o eliminare până la dispariţia acestor cozi. Desigur nu totală, pentru că sunt în continuare multe aterizări simultane, asta însemnând într-un interval foarte scurt de timp, iar autobuzele ajung simultan la punctul de acces în terminal”, a menţionat reprezentantul CNAB.
Valentin Iordache a precizat că orele de vârf s-au menţinut, respectiv cele de dimineaţă, aferente plecărilor până la ora 7:00, şi cele de noapte, la sosiri.
„Orele de vârf au rămas practic aceleaşi: şi mă refer la vârful de dimineaţă. Foarte multe plecări până la ora 7:00, ceea ce înseamnă aglomerarea terminalului începând cu ora 4:00 a dimineţii. Un alt vârf foarte puternic, pe Sosiri de data aceasta, este noaptea, asta însemnând seara târziu până la miezul nopţii şi chiar şi după obişnuitul vârf de după-amiază când este foarte aglomerat şi pe Plecări şi pe Sosiri, dar nu atât de aglomerat ca în celelalte două vârfuri extreme de dimineaţă şi de noapte”, a susţinut el.