Potrivit unor diplomaţi, Iordania era reticentă să ocupe locul rezervat zonei Asia-Pacific care i-a fost propus în Consiliu, însă a fost convinsă de saudiţi.
Ambasadorul iordanian la ONU, prinţul Zeid Al-Hussein, a plecat joi la Amman pentru consultări după această propunere surpriză, a menţionat un diplomat aflat în post la Naţiunile Unite.
‘Iordania a suportat numeroase presiuni ca să ocupe locul’, a adăugat un al doilea diplomat care a confirmat informaţia. Până în prezent, diplomatul iordanian s-a ferit să facă orice comentariu.
Riadul a fost ales pe 17 octombrie ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate, însă a doua zi a anunţat că refuză acest loc, un act fără precedent prin care a protestat faţă de ‘lipsa de acţiune’ a Consiliului, în special în ce priveşte situaţia din Siria.
Noii membri nepermanenţi aleşi luna trecută, printre care Riadul, urmează să îşi ocupe locul cu începere de la 1 ianuarie pentru un mandat de doi ani.
Consiliul de Securitate numără 15 membri şi reînnoieşte în fiecare an cinci dintre cei zece membri nepermanenţi, pe o bază regională. Anul acesta au fost aleşi Arabia Saudită, Ciadul, Chile, Nigeria şi Lituania.
Arabia Saudită ar mai putea obţine un loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după alegerile programate săptămâna viitoare.
Iordania s-a retras în cursul săptămânii din campania pentru Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, lăsând cale liberă Arabiei Saudite, Chinei, Maldivelor şi Vietnamului, în cursă pentru cele patru locuri Asia-Pacific ce vor fi atribuite în urma alegerilor din Adunarea Generală de la 12 noiembrie.