iPhone 5 intră în scenă. Urmează şi iPhone 10?

Analiştii din industria deja prevăd că iPhone 5 va fi cel mai bine vândut smartphone din toate timpurile. Fiecare nouă versiune s-a vândut mai bine decât varianta precedentă iar dispozitivul legendar a fost cel mai bine vândut telefon mobil de la lansarea sa din 2007.
Andreea Budica - mie, 12 sept. 2012, 06:45
iPhone 5 intră în scenă. Urmează şi iPhone 10?

Acest lucru ridică întrebarea firească: Pentru cât timp îşi va păstra Apple supremaţia? Va exista un iPhone 10?

Ultimul telefon care şi-a menţinut poziţia în topul vânzărilor o perioadă lungă este Motorola Razr, care şi-a depăşit competitorii timp de trei ani, până când telefoanele cu clapetă au fost eclipsate de mult mai puternicul iPhone. Istoria de cinci ani în care iPhone s-a plasat în topul vânzărilor de telefoane este fără precedent.

„Logica va dicta că, la un moment dat, o altă companie va prelua poziţia de lider în tehnologie”, este de părere Jagdish Rebello, director de cercetare în comunicaţii la IHS iSuppli, potrivit CNN Money.

Poate, dar nu vă ţineţi încă respiraţia, telefoanele cu sisteme Android vor devansa iPhone în vânzări, însă piaţa este fragmentată între diverşi producători şi modele. Însă, nimic la orizont nu pare să devanseze iPhone ca vânzări. Doar Samsung Galaxy SIII s-a apropiat, cu vânzări de 20 de milioane de dolari, din mai încoace, potrivit Samsung. Sună impresionant, până când ajungi să faci o comparaţie cu estimările iPhone. Estimările din industrie prevăd vânzări de 45 de milioane de telefoane iPhone 5 în primele trei luni de la lansare.

Haosul din prezent de pe piaţa smartphone-urilor face şi mai dificil pentru rivalii Apple să apuce de coroană. În timp ce Apple pluteşte lin, aproape toți aşa zişii competitori sunt ori în mijlocul unei tranziţii majore – Nokia, Motorola şi Research In Motion (RIMM) sau împotmoliţi în procese, precum Samsung.
Chiar şi prin preţ, Apple se detaşează de competitori. Iphone este disponibil printr-un număr tot mai mare de distribuitori low-cost, iar modelele mai vechi vor fi ieftinite substanţial odată cu lansarea iPhone 5. iPhone 4, încă foarte popular, ar putea fi oferit gratuit odată cu înnoirea abonamentului (telefoanele din generaţiile şi mai vechi deja sunt oferite gratuit la semnarea unui nou contract cu unele companii de telecomunicaţii). „Apple are toate condiţiile să continue”, este de părere Ramon Llamas, analist IDC.

Ce urmează pentru Apple?

Apple este aşteptată să furnize 66% din numărul total de smartphone-uri către AT&T, Verizon și Sprint după lansarea iPhone 5, de la 45%, anul trecut, potrivit unui studiu Macquarie Securities. Alegerea cumpărătorilor de smartphone-uri este clară. Dintre cumpărătorii de smartphone-uri, mai mulți cumpărători spun că preferă să cumpere un iPhone decât un telefon cu Adroid, potrivit Yankee Group. Este pentru prima dată în ultimii ani când Apple a surclasat Android în studiile grupului.

Totuși, iPhone nu se poate baza pe supremație pentru totdeauna. Probabil va ceda teren către ceva complet diferit, așa cum iPhone a câștigat pe o piață dominată de modele cu penițe sau rotițe de click.
Deja avem o idee despre inovațiile care ar putea produce schimbări pe piața smartphone-urilor, inclusiv display-urile „purtabile”, ochelarii de la Google, Microsoft și alții.

„Istoria ne arată că lucrurile excentrice sunt chiar puternice, astfel că noutatea va schimba, în mod inevitabil, era smartphone-urilor”, consideră Brent Iadarola, analist la Frost & Sullivan. El dă ca exemplu pagerele și „feature phones”, categorii de gadget-uri care au dispărut.

Alți analiști cred că iPhone poate învinge alte inovații în următorii zece ani sau mai mult. Există un precedent. Tot de la Apple.

„Aș da drept exemplu iPod. Toată lumea prevestea apariția ‘ucigașului’ iPod-ului și acesta încă domină piața de muzică digitală. Potrivit unui raționament greșit, ‘X înlocuiește Y’, dar, în general, avem și X și Y. Radioul a supraviețuit foarte bine după apariția televiziunii”, a explicat Carl Howe, analist la Yankee Group.

Deci fiți pregătiți: peste cinci ani, probabil veți sta pe video-chat cu succesorul lui Siri, pe iPhone 10.

Te-ar mai putea interesa și
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Deși au cunoscut un deceniu de creșteri cuprinse între 25 și 40% în funcție de zonă, prețurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană......
Din 11 noiembrie se plafonează dobânzile pentru credite de consum. Anunț făcut de cel mai mare jucător: Acești clienți vor beneficia de oferte automate
Din 11 noiembrie se plafonează dobânzile pentru credite de consum. Anunț făcut de cel mai mare jucător: Acești clienți ...
Din 11 noiembrie intră în vigoare legea 243/2024 a cărei principală prevedere presupune limitarea costurilor pentru împrumuturile ...
Anunț important pentru sute de mii de români cu credite. Provident, cel mai mare IFN, lansează un card de credit unic în România
Anunț important pentru sute de mii de români cu credite. Provident, cel mai mare IFN, lansează un card de credit unic ...
Provident România, cel mai mare IFN independent de la noi, cu 180.000 de clienți activi și peste 1,2 milioane de clienți ...
Platforma Autovit a intermediat tranzacții de vehicule în valoare de 2 mld. euro în primele nouă luni din 2024
Platforma Autovit a intermediat tranzacții de vehicule în valoare de 2 mld. euro în primele nouă luni din 2024
În primele nouă luni din 2024 au fost tranzacționate aproximativ 95.000 de mașini pe Autovit.ro, cu o valoare totală ...