Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează în 2024

În timp ce piața europeană de smartphone-uri a înregistrat o scădere de 3% în ultimul trimestru din 2023 față de perioada similară a anului precedent, Samsung a suferit o lovitură mult mai mare, cu o contracție de 12%, iar Apple a reușit să înregistreze o creștere de 1%, arată datele Canalys. Rezultatul a fost că Apple a depășit expedierile de smartphone-uri Samsung în Europa pentru prima dată în aproape doi ani.
Lidia Neagu - Dum, 25 feb. 2024, 00:00
Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează în 2024

În trimestrul al patrulea, piața din Europa (fără Rusia) a totalizat 37,8 milioane de unități, din care 40% au fost reprezentate de smartphone-uri premium, de peste 800 de dolari.

În trimestrul 4 din 2023, Apple s-a întors pe prima poziție după șapte trimestre în spatele Samsung, înregistrând o creștere de 1% față de anul precedent, la 12,4 milioane de unități. Samsung a ocupat locul doi, în scădere cu 12%, la 10,8 milioane de unități, compensată de livrările stabile a seriei S și a seriei middle range A. Însă, trebuie notat că pentru întregul an 2023, Samsung a fost cel mai mare furnizor. Xiaomi și-a apărat a treia poziție, în ciuda scăderii cu 10%, la 6 milioane de unități, consolidată de un impuls pozitiv în Europa Centrală și de Est. Motorola și HONOR au completat top cinci, cu 2 milioane, respectiv 1,1 milioane de dispozitive, cu rate de creștere extraordinare de 73%, respectiv 116% față de anul precedent.

„Smartphone-urile high-end au obținut o cotă record pe piața europeană în T4 2023. Aproape 40% din livrările de smartphone-uri aveau un preț de 800 de dolari sau mai mare,” a declarat Runar Bjørhovde, analist la Canalys. „Dominanța segmentului high-end a fost alimentată în principal de cererea puternică pentru iPhone 15 Pro, alături de volumele consistente ale seriei Galaxy S și de o creștere a Google Pixel. În viitor, Apple va încerca să capitalizeze pe ciclul iminent de reîmprospătare a produselor. Acest lucru include explorarea unor noi modalități pentru a permite consumatorilor să achiziționeze iPhone-uri. În cazul Samsung, seriile premium S și dispozitivele pliabile rămân o prioritate, căutând să testeze un model de abonament bazat pe servicii.”

Pentru întreg anul 2023, au fost livrate 129,8 milioane de telefoane (-8% față de 2022) și toți producătorii au raportat scăderi pe piața europeană, mai puțin Motorola. Astfel, Samsung a fost lider de piață (43,7 milioane de smartphone-uri, minus 11%), urmat de Apple (34,6 milioane de iPhone-uri și -4%), Xiaomi ( și inclusiv brandul Poco cu 22,2 mil. unități și -10%), Motorola (6,4 mil. și +34%) și Oppo (inclusiv OnePlus, cu 3,7 mil. și -45%).

Ce urmează pe piața de telefoane din Europa în 2024

În 2024, piața europeană va reveni pe plus, chiar dacă creșterea va fi de o singură cifră datorită unui ciclu iminent de reîmprospătare a dispozitivelor achiziționate în timpul pandemiei. De asemenea, concurența se va intensifica, iar inteligența artificială integrată în smartphone-uri va face diferența.

„Pentru a profita de această oportunitate și a se evidenția, furnizorii trebuie să aplice o abordare holistică, subliniind inovația, fiabilitatea, logistică backend, conformitatea regulamentară și un mesaj de marcă clar. Pe termen lung, furnizorii vor intensifica accentul pe experiența utilizatorului cu dispozitivul, care va avea AI la bază, accentuând personalizarea, interacțiunea cu ecosistemul, productivitatea și divertismentul. Integrarea AI în smartphone-uri va continua să avanseze constant și în prezent servește ca o caracteristică esențială pentru R&D, crucială pentru menținerea competitivității pe termen lung. Cu toate acestea, furnizorii trebuie să se asigure că îi educă pe consumatori să maximizeze puterea caracteristicilor AI la nivel de dispozitiv pentru a obține randamente puternice pe investițiile lor.”

„Competiția a fost acerbă în ultimii ani, dar se va intensifica și mai mult în 2024,” a adăugat Gurney. „OPPO, vivo și realme își propun să recâștige cota de piață în urma soluționării disputelor lor de patente cu Nokia. HMD va încerca să-și îmbunătățească poziția prin noua sa marcă proprie, lansată recent, care vizează în mod specific consumatorii europeni și partenerii de canal de vânzări. În plus, extinderea activității Nothing și mărcilor TRANSSION va alimenta și mai mult mediul competitiv, prezentând consumatorilor numeroase opțiuni excelente în anii următori.”

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz cere în instanță dizolvarea Greenpeace România
Romgaz cere în instanță dizolvarea Greenpeace România
Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București, care este implicată alături de OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, cere în instanță dizolvarea Fundației Greenpeace CEE......
Criză Rusia – Veniturile din exporturile de petrol şi gaze ar urma să scadă cu o treime în mai, până la cel mai redus nivel din 2023 şi până acum (Reuters)
Criză Rusia – Veniturile din exporturile de petrol şi gaze ar urma să scadă cu o treime în mai, până la cel ...
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze ar urma să scadă cu o treime în mai, faţă de perioada similară ...
Negociatorii ruși și ucrainieni se vor întâlni azi la Istanbul, după ce Zelenski l-a așteptat degeaba pe Putin
Negociatorii ruși și ucrainieni se vor întâlni azi la Istanbul, după ce Zelenski l-a așteptat degeaba pe Putin
Negociatorii ruși și ucraineni se vor întâlni vineri la Istanbul pentru primele discuții de pace din ultimii peste trei ...
Gigantul chinez BYD transformă Ungaria în baza sa europeană
Gigantul chinez BYD transformă Ungaria în baza sa europeană
Președintele grupului chinez BYD, Wang Chuanfu, a anunțat că firma sa are în plan să înființeze centrul său european ...