iPhone, Samsung și Google Pixel. Topul telefoanelor cel mai ușor de reparat

Înainte de apariția smartphone-urilor, producătorii de telefoane mobile le permiteau utilizatorilor să facă singuri unele reparații, cum ar fi să își înlocuiască singuri bateria telefonului. Pe măsură ce designul smartphone-urilor a devenit mai complex, producătorii au limitat capacitatea consumatorilor de a-și repara dispozitivele acasă. Companii precum Apple au invocat adesea preocupări legate de securitate și menținerea unor standarde ridicate de calitate ca motive pentru aceste restricții. Ca urmare, majoritatea smartphone-urilor moderne necesită acum experți calificați pentru a efectua reparații, în special pentru componentele dincolo de baterie.
Lidia Neagu - sâm, 07 sept. 2024, 16:05
iPhone, Samsung și Google Pixel. Topul telefoanelor cel mai ușor de reparat

Potrivit site-ului de reparații DIY și susținător al dreptului la reparație iFixit, adezivul puternic și șuruburile proprietare sunt printre principalele motive pentru care cele mai multe smartphone-uri actuale lansate de Apple, Google și Samsung obțin scoruri scăzute pe indicele lor de reparabilitate. Pixel 8 și Pixel 8 Pro, înlocuite de curând de variantele Pixel 9, au primit un scor de șase din zece de la experții iFixit.

Acest scor este calculat în funcție de disponibilitatea manualului tehnic (105) și a pieselor de schimb (10%), precum și de designul dispozitivului pentru reparații (80%). Pentru a calcula un scor, inginerii iFixit au dezasamblat complet dispozitivul și au înregistrat rezultatele, folosind o rubrică care ia în considerare fiecare acțiune, unealtă și obstacol întâlnit în proces.

De exemplu, dacă bateria este lipită doar în locuri ușor accesibile sau dacă producătorul utilizează șuruburi ce nu necesită unelte speciale, dispozitivul respectiv primește un punctaj mai bun. Acesta este un aspect menționat, de exemplu, în discuția despre Samsung Galaxy S23 Ultra. Deși telefonul are un scor de patru din zece, utilizarea șuruburilor standard Phillips este considerată un aspect pozitiv.

Așadar, pe primul loc, cu un scor perfect, se află telefoanele Fairphone, urmate pe locul 2 cu nota 9 de HMD Skyline, în timp ce Nokia G22 a obținut 8 puncte și se află pe locul 3.

Iphone 14 Plus a primit 7 puncte (locul 4), iar gama Pixel 8 de la Google a primit 6 puncte. Un scor de 5 puncte a primit predecesoara gamă – Pixel 7, dar li Pixel 6a. Urmează cu 4 puncte gama iPhone 15 și Samsung Galaxy S23 Ultra.

Smartphone-urile Apple obțin un scor de patru din zece puncte la toate modelele. Cu toate acestea, iFixit încă evaluează gama actuală de iPhone și laudă ușurința înlocuirii bateriilor și ecranelor din punct de vedere mecanic. iPhone-urile primesc punctaje mai scăzute din cauza practicii comune de ”parts pairing” (cuplarea componentelor), care leagă anumite piese de un dispozitiv specific printr-un număr de serie digital. Deoarece doar software-ul proprietar poate decupla un dispozitiv de componentele sale, reparabilitatea de către un atelier independent sau de către proprietar este considerabil redusă. Scorul de patru din zece este și pragul la care iFixit sugerează ca utilizatorii să nu încerce să-și repare singuri dispozitivele, deoarece ar fi „mai dificil decât este necesar”.

La polul opus, găsim modele mai vechi care au primit note de 1 (Motorola razr din 2020), 2 (Samsung Galaxy Fold din 2019 sau Galaxy Z Flip din același an) și 3 (Google Pixel Fold din 2023 sau (Samsung Galaxy S22).

Sursă Foto: iFixit

Te-ar mai putea interesa și
Rata anuală a inflației în Bulgaria a ajuns în august la 2,1%, cel mai redus nivel din aprilie 2021
Rata anuală a inflației în Bulgaria a ajuns în august la 2,1%, cel mai redus nivel din aprilie 2021
Rata anuală a inflaţiei în Bulgaria a încetinit în august la 2,1%, de la 2,4% luna precedentă, ajungând la cel mai redus nivel din aprilie 2021, transmite agenția germană de presă DPA,......
Germania a introdus de astăzi controale la toate frontierele sale terestre
Germania a introdus de astăzi controale la toate frontierele sale terestre
Germania a restabilit luni, pentru o perioadă de şase luni, controale la toate frontierele sale terestre pentru a combate ...
Ministrul Muncii anunță că ajutoarele de urgență persoanele afectate de inundații se vor acorda fără anchete sociale
Ministrul Muncii anunță că ajutoarele de urgență persoanele afectate de inundații se vor acorda fără anchete sociale
Acordarea ajutoarelor de urgenţă în valoare de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea celor afectaţi de inundaţiile ...
Wizz Air și-a parcat avioanele fără motoare pe o fostă bază militară din Polonia VIDEO
Wizz Air și-a parcat avioanele fără motoare pe o fostă bază militară din Polonia VIDEO
Wizz Air a scos din flotă aproape 50 de avioane pe fondul problemelor la motoarele GTF, iar o parte din acestea sunt parcate ...