IPIP Ploieşti, cu o istorie de peste 70 de ani, cooptează un nou acţionar din grupul Kraftanlagen, care aduce 2 milioane de lei la capitalul firmei
IPIP e furnizor de servicii în domeniul proiectării, estimării costurilor, achiziției, managementului de proiect și managementului construcțiilor pentru instalații de petrol și gaze, instalații chimice și de rafinare, conducte de transport petrol și gaze, sisteme de automatizare și control. Societatea de inginerie în domeniul rafinăriilor și al instalațiilor pentru industria petrochimică e controlată de compania germană Kraftanlagen Energies & Services cu peste 99% din acţiuni.
De ce e important
Institutul de Proiectări pentru Instalaţii Petroliere (IPIP), înfiinţat în 1950, a fost singurul institut de proiectare pentru rafinării și petrochimie din sud-estul Europei, cu scopul refacerii industriei petroliere din România, afectată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
IPIP a proiectat 11 rafinării de petrol din România.
În anul 2016, Kraftanlagen Munchen GmbH a preluat peste 95% din capitalul social al IPIP.
Noul acţionar aduce 2 milioane de lei la capitalul IPIP
La 26 aprilie, acţionarii IPIP vor decide dacă vor coopta în societate un acţionar nou – firma Kraftanlagen Romania, care infuzează 2 milioane de lei aport în numerar în capitalul IPIP, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial, obţinute de Economica.net.
După aceste operaţiuni, acţionarii IPIP vor fi Kraftanlagen Energies & Services din Germania cu 59,91% din capitalul social al IPIP, Kraftanlagen Romania – cu 40% din firmă, acţionari persoane fizice – cu 0,08% din capital, se arată în documentul obţinut de Economica.net.
Cine e noul acţionar
Kraftanlagen Romania SRL este o societate specializată în construcția conductelor și instalațiilor pentru industria chimică și petrochimică, controlată tot de compania germană Kraftanlagen Energies & Services.
IPIP a avut cifră de afaceri netă de 22 de milioane de lei în 2022, în scădere nesemnificativă faţă de cea din 2021 şi profit net de aproape 500.000 de lei, după ce în 2021 a mers în pierdere. Firma de inginerie a lucrat cu un număr mediu de 122 de salariaţi pe parcursul anului 2022, cu 5 oameni în plus, pe statele de plată, faţă de nivelul indicatorului din 2021, potrivit bilanţurilor comparate de Economica.net.