Ipsos Research Romania – al doilea Centru de Excelenta in Etnografie acreditat Ipsos din lume
Cu o echipa dedicata de antropologi, cercetatori de piata, videografi profesionisti si echipamenteprofesionale, Centrul de Excelenta in EtnografieIpsos Research a fost inaugurat printr-un eveniment organizat la sediul companiei, alaturi de o parte dintre clientii sai.
Ipsos Research a construit conceptul Centrului de Excelenta in Etnografie in jurul sintagmei ‘Look, Watch, Observe, See’: priveste, remarca, observa, vezi! De la privirea generala asupra realitatii, privirea omului de pe strada, la ochiul atent al documentaristului care observa cele mai fine detalii, Centrul de Excelenta in Etnografii vine cu raspunsuri la intrebari precum:
Cat de atent este consumatorul cu banii sai, cum ii cheltuie, ce inseamna acestia pentru el?
Cat de importante sunt marcile in casa consumatorului, unde le tine, cum le stocheaza?
Care este cel mai bun moment al zilei pentru a comunica emotional cu consumatorul? Dar pentru a comunica rational?
Cum schimba prezenta si varsta copiilor, perceptia parintilor despre marcile si produsele utilizate? Dar asuprama gazinelor cu care interactioneaza?
Cum pot sa aduc valoare adaugata, la nivel emotional, unor categorii de produse unde implicarea consumatorilor este mai scazuta?
‘Nu-mi spune, arata-mi!’
Este stiut faptul ca oamenii nu pot reproduce cu fidelitate comportamentul pe care l-au avut intr-o anumita situatie, in relatie cu un produs sau o marca sau cu alti oameni.
Cu ajutorul etnografiei acum este posibila o explorare a felului contradictoriu al naturii umane prin faptul ca aceasta pune in oglinda comportamentul real (ce fac oamenii) cu ceea ce spun ca fac (ce spun oamenii ca fac).
Etnografia poate fi utilizata in studii asupra comportamentului, studii culturale, segmentari ale pietei, validarea de strategii de marketing si trade marketing, explorarea achizitiei de produse de la momentul identificarii nevoii de consumpana la post-utilizarea produsului, studii longitudinale (urmarirea relatiei cu o categorie, un produssau o marca, in timp).
Studiile etnografice au la baza balanta optima intre intervievare si observatie participativa, in sensul ca cercetatorul se afla in mediul de viata al subiectului, ii observa comportamentul pe o durata mai mare de timp discutand cu acesta si capturand pe film toate interactiunile semnificative ale sale: in diferite contexte sau momente de viata, cu familia, cu marcileconsumate, cu reclamele, cu sine insusi.