Irak/Siria: Consiliul de Securitate al ONU adoptă măsuri contra jihadiştilor

Economica.net
15 08. 2014
iraq_mosul_shrine_23009700

Consiliul a adăugat de asemenea numele a şase extremişti, printre care responsabili ai Statului Islamic şi Frontului al-Nosra, originari din Arabia Saudită şi Kuweit, pe o listă de persoane supuse unor sancţiuni internaţionale pentru legături cu Al Qaida.

Aceste sancţiuni includ un embargou asupra armelor, îngheţarea bunurilor şi interdicţii de călătorie.

Rezoluţia, propusă de Marea Britanie, este măsura cea mai concretă şi cea mai extinsă luată până acum de Consiliu faţă de înaintarea combatanţilor Statului Islamic. Aceştia controlează o mare parte din teritoriu în Siria şi Irak şi sunt acuzaţi de comiterea de atrocităţi.

Textul este plasat în temeiul capitolului VII din Carta Naţiunilor Unite, ce permite recurgerea la sancţiuni, chiar şi la forţă, pentru a le pune în aplicare, dar nu autorizează pentru moment operaţiuni militare.

După vot, ambasadoarea americană Samantha Power a salutat ‘poziţia fermă şi unită’ a Consiliului şi ‘voinţa de a lua măsuri concrete’ faţă de ceea ce a numit un ‘nou front al ameninţării teroriste’. Ea a citat cifra de 12.000 de combatanţi străini care au participat până acum la conflictul din Siria.

Reprezentantul rus a subliniat la rândul său că rezoluţia ‘nu dă aprobarea pentru o acţiune militară’.

Rezoluţia cere dezarmare imediată şi dizolvarea Statului Islamic /SI/ şi Frontului al-Nosra în Siria, şi a altor formaţiuni legate de Al Qaida.

Consiliul ‘cere tuturor statelor membre să adopte măsuri naţionale pentru a stopa valul de combatanţi terorişti străini’ care vor să se alăture SI sau Al-Nosra şi să îi urmărească în justiţie. El ameninţă să sancţioneze persoanele fizice sau juridice neparticipante.

Consiliul ‘condamnă orice schimb comercial direct sau indirect’ cu jihadiştii, care controlează acum câmpuri petroliere şi infrastructuri potenţial profitabile. Un astfel de comerţ ‘ar putea fi considerat un sprijin financiar’ şi conduce la sancţiuni.

Până acum, Consiliul a adoptat declaraţii fără caracter obligatoriu denunţând persecutarea minorităţilor din Irak – mai ales yazidi şi creştini – de către SI şi sprijinind eforturile guvernului irakian de a lupta împotriva jihadiştilor.