‘Dacă Irakul nu-şi urmează procedurile politice constituţionale, care este alternativa?’, a declarat pentru AFP Mladenov, într-un interviu la biroul său din Bagdad.
‘Riscă să cadă într-un haos similar celui din Siria. Iar oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru cu adevărat şi foarte repede’, a adăugat el.
Parlamentul rezultat din alegerile de la 30 iunie s-a reunit marţi pentru prima dată. Legislativul trebuie să-şi aleagă un preşedinte, apoi un preşedinte al ţării însărcinat cu desemnarea viitorului premier, însă această primă şedinţă a eşuat în haos.
Ţara este aproape de implozie după ofensiva fulgurantă începută în urmă cu aproape o lună de insurgenţii sunniţi conduşi de jihadiştii din Statul Islamic, care au preluat controlul asupra unor mari teritorii din nord şi din vest, determinând sute de mii de localnici să-şi părăsească locuinţele.
‘Irakul nu va mai fi niciodată ca înainte’ de ocuparea oraşului Mosul (nord) de către insurgenţi la 10 iunie, în a doua zi a ofensivei lor. ‘Nu există niciun mijloc ca ţara să revină la ce-a fost’, a adăugat diplomatul bulgar, fost ministru al afacerilor externe şi al apărării.
‘Lăsaţi la o parte diferendele şi ambiţiile personale’, le-a transmis el liderilor irakieni. ‘Veţi avea timp mai târziu să vă ocupaţi de asta. În prezent, este momentul să căutaţi un mijloc de a salva ţara’, a adăugat emisarul ONU.
După o primă şedinţă catastrofică marţi, marcată de insulte şi o mare confuzie, o nouă reuniune a parlamentului este prevăzută pentru 8 iulie. ‘Trebuie să înţeleagă faptul că limita de 8 iulie este cu adevărat o limită’, a insistat Mladenov.