Iran acceptă intensificarea inspecţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

13 12. 2024
iran_86306900

Teheranul a anunţat la începutul lunii decembrie că începe să alimenteze noi centrifuge la situl Fordo (centru), „având ca efect pe termen lung de a creşte semnificativ rata producţiei de uraniu îmbogăţit până la 60%”, reaminteşte AIEA.

Aceasta se aşteaptă să crească la peste 34 kg pe lună, comparativ cu 4,7 kg în ultima perioadă analizată, scrie Agerpres.

Confruntată cu aceste „schimbări”, organizaţia cu sediul la Viena a cerut o reevaluare a inspecţiilor sale pentru a se asigura că „instalaţia nu este utilizată” pentru a „produce uraniu la un nivel de îmbogăţire mai mare decât cel declarat” şi că „nu există nicio deturnare a materialului nuclear declarat”.

„Iranul a acceptat cererea Agenţiei de a creşte frecvenţa şi intensitatea” măsurilor sale de monitorizare, scrie AIEA în raport.

Pragul de 60% este aproape de nivelul de 90% necesar pentru a construi o armă nucleară. Acordul la care s-a ajuns la Viena în 2015 între Iran şi mai multe puteri majore, acum o înţelegere goală de conţinut pe care negocierile nu au reuşit să o reînvie în 2022, limita această rată la 3,67%.

Teheranul apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile, în special pentru energie, dar neagă că doreşte să se doteze cu o bombă atomică.

Cu toate acestea, a început să se elibereze de angajamentele sale ca răspuns la retragerea SUA în 2018 din acest acord, cunoscut sub acronimul JCPOA, şi la reintroducerea de sancţiuni dure.

Această nouă amplificare a programului nuclear al Iranului vine după ce Consiliul Guvernatorilor al AIEA a adoptat o rezoluţie în noiembrie prin care condamnă lipsa de cooperare a Teheranului în ceea ce priveşte activităţile sale nucleare.

„Acesta este un mesaj clar ca răspuns la ceea ce ei (iranienii) simt ca fiind presiune”, a declarat directorul general al organizaţiei, Rafael Grossi, săptămâna trecută pentru AFP.

Franţa, Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat marţi profunda „îngrijorare”, îndemnând Republica Islamică „să pună capăt imediat escaladării sale nucleare”.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, cele trei ţări au discutat despre posibila utilizare a mecanismului pentru a reimpune sancţiuni Iranului „pentru a-l împiedica să achiziţioneze arme nucleare”.