Compania petrolieră de stat din Iran (National Iranian Oil Co) recurge la acest tip de schimburi, întrucât unele restricţii financiare generate de SUA pun încă piedici relaţiilor comerciale, au declarat mai mulţi oficiali iranieni pentru Bloomberg.
Hellenic Petroleum (Grecia) a întâmpinat dificultăţi să-şi asigure transporturi de petrol, deorece băncile nu vor să proceseze plăţile, au declarat surse apropiate situaţiei.
Iran vrea să recâştige cotă de piaţă în Europa şi să-şi crească exporturile către Asia, după ce în ianuarie au fost eliminate sancţiunile impuse ţării din cauza programului nuclear. Primul transport de petrol către Europa începând din anul 2012 a fost încărcat în februarie, petrolul fiind destinat companiei franceze Total.
Autorităţile iraniene vor să crească exporturile de petrol cu un milion de barili pe zi în acest an şi resping ideea de a coopera cu alte ţări pentru o „îngheţare” la nivelul actual a producţiei de petrol la nivel global.
„Băncile sunt foarte precaute, deoarece vor să aibă acces la pieţele din SUA, iar regulile SUA referitoare la ceea ce pot face nu sunt foarte clare”, a declarat Ross Denton, partener specializat în sancţiuni la firma Baker & McKenzie.
Iran este o ţară deschisă pentru relaţii comerciale doar pentru societăţile care nu au relaţii directe cu SUA, a spus el.
Mai multe bănci europene abordate de Hellenic Petroleum au refuzat să proceseze tranzacţii cu Iranul, au spus cele două surse citate. Compania elenă importa un sfert din petrolul procesat din Iran, înainte ca producătorului de petrol să-i fie impuse sancţiuni.
În plus, Hellenic Petroleum are restanţe la plată de 800 de milioane de dolari către compania petrolieră de stat din Iran, pentru livrări din trecut pe care nu le-a putut achita din cauza sancţiunilor.