Iran – Şeful diplomaţiei avertizează ONU că Teheranul va „răspunde hotărât” oricărui atac lansat de Israel

Iranul va "răspunde hotărât" oricărui atac israelian, a avertizat ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe fondul intensificării tensiunilor regionale, relatează miercuri AFP.
AGERPRES - mie, 16 oct. 2024, 10:21
Iran - Şeful diplomaţiei avertizează ONU că Teheranul va

„Iranul depune eforturi considerabile pentru a proteja pacea şi securitatea regiunii, însă este pe deplin pregătit să răspundă cu hotărâre oricărei aventuri” a Israelului şi „îl va face să regrete”, a declarat într-un comunicat publicat miercuri Ministerul iranian de Externe.

Pe 1 octombrie, Iranul a lansat 200 de rachete asupra Israelului şi a folosit pentru prima dată mai multe rachete hipersonice.

Israelul a promis că va face Iranul să plătească pentru atacul său.

Aceste lovituri au fost prezentate de Teheran ca represalii pentru asasinarea în iulie, în capitala Iranului, a liderului grupării palestiniene Hamas, imputată Israelului, şi ca răspuns la uciderea în Liban a unui general iranian, precum şi a lui Hassan Nasrallah, care a condus Hezbollahul libanez timp de peste 30 de ani, grupare susţinută financiar şi militar de Iran.

Răspunsul va fi „mortal, precis şi surprinzător”, a avertizat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, şi-a intensificat în ultimele zile consultările în regiune pentru a încerca să detensioneze situaţia.

El a mers în vizită în Liban, Siria, Arabia Saudită, Qatar, Irak şi Oman.

Araghchi este aşteptat miercuri în Iordania, potrivit ministerului său, înainte de o deplasare în Egipt şi Turcia.

Iranul nu recunoaşte statul Israel şi a făcut din sprijinul pentru cauza palestiniană unul dintre pilonii politicii sale externe de la Revoluţia Islamică din 1979.

Te-ar mai putea interesa și
Şefii de la UniCredit au discutat cu o serie de oficiali germani înainte de a prelua o participaţie la Commerzbank
Şefii de la UniCredit au discutat cu o serie de oficiali germani înainte de a prelua o participaţie la Commerzbank
Directorii grupului bancar italian UniCredit au avut discuţii cu o serie de oficiali germani de rang înalt, inclusiv din cadrul Cancelariei şi Ministerului de Finanţe, în lunile anterioare......
Seceta a redus cu 29% traficul navelor prin Canalul Panama
Seceta a redus cu 29% traficul navelor prin Canalul Panama
Numărul navelor care au trecut prin Canalul Panama a scăzut cu 29% anul trecut comparativ cu anul precedent, din cauza ...
Importul de lapte brut a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an
Importul de lapte brut a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an
Importul de lapte brut realizat de unităţile procesatoare a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an, faţă ...
Trust Group a explicat ce este o viză Digital Nomad
Trust Group a explicat ce este o viză Digital Nomad
Tehnologia digitală schimbă nu numai modul în care lucrăm, ci și abordările noastre cu privire la viața în străinătate. ...