Rezervele de petrol ale zăcământului descoperit la o adâncime de 2,5 kilometri ar putea fi de 10 miliarde de barili, cantitate echivalentă cu 7% din rezervele dovedite ale ţării, potrivit companiei iraniene National Iranian Oil, citată de agenţia de presă Fars.
Iranul este al doilea mare producător de petrol membru al OPEC, iar majoritatea zăcămintelor descoperite până acum se află în sudul ţării şi în Golful Persic.
Statul iranian, afectat de sancţiunile occidentale legate de programul său nuclear, nu extrage încă petrol din regiunea caspică, unde ţări precum Azerbaidjan extrag deja ţiţei, iar unele linii teritoriale de demarcaţie sunt în dispută.
„Iranul nu a descoperit niciodată nimic în zona caspică din cauza adâncimii apei, astfel că acesta ar fi primul său puţ”, a declarat Robin Mills, director la firma Manaar Energy Consulting and Project Management din Dubai. El a arătat că 10 miliarde de barili de petrol reprezintă o cantitate notabilă, dar problema este dacă Iranul are tehnologia să dezvolte exploatarea.
Descoperirea zăcământului este prima realizată de Iran în zona Mării Caspice în ultimii 104 ani, potrivit directorului companiei Khazar Exploration and Production, Ali Osouli.
Iranul are rezerve dovedite de petrol de 151 de miliarde de barili, potrivit datelor OPEC.
Estimările maxime referitoare la zăcământul nou descoperit sunt uşor sub rezervele dovedite totale ale Algeriei, de 12,2 miliarde de barili de petrol.
Companii mari precum Eoyal Dutch Shell şi Total s-au retras din Iran pentru a respecta sancţiunile SUA, astfel că statul islamic este nevoit să se bazeze pe tehnologie proprie pentru explorare şi producţie. Iranul riscă din acest motiv să devină un furnizor mai puţin impotant de petrol la nivel mondial, fiind probabilă o scădere a ponderii producţiei sale în total de la 4,9% în 2010 la 4,5%, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
Producţia iraniană de petrol a scăzut în aprilie la 3,3 milioane de barili pe zi, comparativ cu 4,1 milioane de barili pe zi în 2008.