Ţările din Uniunea Europeană nu au reuşit să se pună de acord cu privire la impunerea unei interdicţii asupra importurilor de petrol din Iran în cadrul regimului de sancţiuni. UE poate institui un embargo în acest sens numai în cazul în care toate cele 27 de ţări membre sunt de acord cu aceasta, însă mai multe ţări şi-au exprimat opoziţia în privinţa unei astfel de decizii.
UE cumpără din Iran circa 450.000 de barili de petrol pe zi, aproximativ 18% din totalul exporturilor iraniene.
Un raport al Agenţei Internaţionale pentru Energia Atomică, dat publicităţii în noiembrie a.c., arăta că este posibil ca Iranul să continue eforturile de a produce arme nucleare.
În replică, Teheranul a acuzat AIEA de politizare excesivă şi de „subordonare a ordinelor SUA” şi a spus despre directorul executiv al organizaţiei că este un „pion în mâinile americanilor”.
În prezent, preţul la petrol se înscrie pe un trend ascendent. Luni, la deschiderea Bursei din New York, preţul barilului de petrol a crescut cu 51 cenţi şi a început tranzacţionarea la nivelul de 101,47 de dolari pe baril. La Londra, ţiţeiul Brent s-a scumpit cu 50 de cenţi, atingând un nivel de 110,44 dolari pe baril.