Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al OIEA, a declarat într-o conferinţă de presă că, în pofida reducerii angajamentelor nucleare, Iranul va continua să permită o monitorizare internaţională a activităţii sale în acest domeniu.
OIEA a dezvoltat 20 de centrifuge de tip IR-4 şi alte 20 de tip IR-6, a precizat Kamalvandi, în condiţiile în care acordul nuclear din 2015 nu autorizează în acest stadiu producerea de uraniu îmbogăţit decât cu centrifuge de primă generaţie, de tip IR-1.
„Vom continua cooperarea cu agenţia nucleară internaţională chiar şi în această nouă fază şi nu vom limita accesul inspectorilor AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) la facilităţile noastre”, a anunţat Kamalvandi.
Directorul interimar al AIEA, Cornel Feruţă, intenţionează să se întâlnească duminică cu responsabili iranieni cu rang înalt pentru a discuta despre aceste planuri, scrie dpa.
Oficialitatea iraniană a atras atenţia că părţile implicate în salvarea acordului din 2015 au intrat în criză de timp şi că Teheranul are capacitatea de a îmbogăţi uraniu dincolo de limita de 20%, deşi nu intenţionează să facă acest lucru deocamdată.
„Am început să înlăturăm limitările asupra programului nostru de cercetare şi dezvoltare impuse de acord… ceea ce presupune dezvoltarea unor centrifuge mai rapide şi mai avansate… toţi aceşti paşi sunt reversibili dacă cealaltă parte îşi respectă promisiunile”, a declarat Kamalvandi, potrivit Reuters.