Avertismentul său intervine la o zi după adoptarea de către Uniunea Europeană şi SUA, conform acordului semnat în luna iulie, a unor măsuri cheie în vederea ridicării sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului.
Este de aşteptat ca această ridicare să fie urmată de un aflux de investitori, în special în sectoarele petrolului şi gazelor, în care Iranul se află pe locurile 4, respectiv 2 în lume în ce priveşte rezervele, deţinând însă infrastructuri învechite.
Guvernul iranian ‘duce o luptă fără odihnă împotriva corupţiei’ şi cere ‘cea mai mare transparenţă’, a subliniat ministrul, cu prilejul unui congres dedicat profesioniştilor din domeniul petrolului şi gazului natural.
‘Îi dispreţuim pe paraziţii corupţi care vor să sugă sângele naţiunii’, a afirmat el, în aplauzele asistenţei.
‘Vă vor spune: ‘atât timp cât nu ne veţi da comision, nu veţi putea lucra’, să nu-i credeţi’, a adăugat ministrul. ‘Gândiţi pe termen lung şi lucraţi direct cu noi, pentru că, în cele din urmă, corupţia va fi scoasă la lumină şi vă va distruge afacerile şi credibilitatea’, a avertizat oficialul iranian.
O serie de cazuri de corupţie au izbucnit în ultimii ani în Iran, mai mulţi intermediari fiind acuzaţi de fostul guvern că au vândut petrol iranian. Unul dintre aceştia, Babak Zanjani, aflat în prezent în detenţie, este acuzat că a obţinut pe această cale 2,8 miliarde de dolari.
Mari companii petroliere internaţionale precum Total sau Shell şi-au încetat activitatea în Iran din cauza sancţiunilor internaţionale, dar se pregătesc să revină.
Teheranul urmează să anunţe în zilele de 21-22 noiembrie condiţiile noilor contracte cu marile companii petroliere, condiţii ce vor fi prezentate ulterior în cadrul unei conferinţe prevăzute la Londra, între 22 şi 24 februarie 2016. Până la acea dată, sancţiunile ar urma să fie ridicate deja, în schimbul angajamentului Iranului de a-şi limita programul nuclear şi de a nu se dota cu bomba atomică.